Cum se vede lumea prin cultura ”woke” și de ce trebuie să ne îngrijorăm

Ziua bună, dragi cititori!

Am auzit tot mai frecvent în ultima perioadă vorbindu-se despre cultura „woke”. Ce înseamnă acest nou trend?

Pornind de la originile sale, am aflat că ”woke” este un jargon care a luat naștere într-un dialect afro-american, având ca rădăcini cuvântul ”awake” care înseamnă ”treaz”. În comunitatea afro-americană, a fi ”woke” înseamnă a fi conștient și vigilent cu privire la paradigmele dominante din societate.

Odată cu răspândirea acestui termen în mass-media, el a primit însușiri variate și a început să fie asociat cu politici de stânga, cu cauze social-liberale, cu feminism, activism LGBTQ, cu probleme culturale privind egalitatea dintre rase și altele.

Cultura ”woke” cuprinde și viziunea ”apocaliptică” a fanatismului ecologic, în care, pentru ”a salva planeta”, trebuie să recurgem la măsuri radicale de trai. Vedem că imaginile și videoclipurile cu personalități care consumă și recomandă cu bucurie alimentație bazată pe lăcuste, greieri și viermi de făină au făcut deja înconjurul lumii.

Victimizarea excesivă este o altă perspectivă caracteristică ”woke”-ului. Victimizarea este folosită ca și o armă ideologică , pentru ca un grup ”marginal” să primească anumite privilegii în defavoarea unor valori consacrate.

Prin politica vinovăției și a multiculturalismului, stilurile de viață alternative sunt promovate și privilegiate, iar cei care îndrăznesc să conteste aceste ”dogme” sunt reduși la tăcere și riscă să fie condamnați și lipsiti de drepturi. În campusurile universitare sau în majoritatea școlilor publice din SUA, creștinii care au opinii diferite despre sexualitate, identitate de gen și avort nu sunt tolerați în spațiul public.

”Wokeness”, modul de a vedea lumea prin ochii teoriei critice, se pliază pe conceptul creștin că oprimarea este un lucru rău, dar reduce umanitatea doar la acest aspect, în timp ce respinge esențialele învățături creștine: originea omului, păcatul, iertarea și mântuirea. Teoria ”woke” ne încadrează într-una dintre categoriile oprimate și ne definește prin asta, dar cine suntem noi la origine? Wokismul se bazează pe o negare totala a realității: genurile, culturile și națiunile nu mai există.

Această teorie creează multă dezbinare și nu propune nimic mai bun în schimb, nu oferă speranță, vindecare și reconciliere, este o iluzie a unui așa zis ”bine”.

Pentru fondatorul gigantului global de divertisment Walt Disney, identitatea familiei și unitatea ei era aspectul definitoriu al afacerii. Odată cu noul director general Bob Iger, societatea Disney a intrat într-o lume necontrolată a divertismentului streaming, lucru pe care mult regretatul fondator Walt Disney nu l-ar fi agreat niciodată. Din cauza revoltelor interioare ale unor activiști LGBTQ, compania Disney a ajuns să îmbrățișeze fără rețineri tot ceea ce ține de aceste ideologii. Noile personaje de divertisment sunt copii transsexuali, homosexuali, pansexuali, minorități rasiale și personalități care nu se conformează genului. În urma acestei ”revolte morale absolute”, Disney produce o profundă criză identitară și o confuzie nemaipomenită în rândul copiilor.

Dragilor, mișcarea ”woke” are toate caracteristicile unei religii fără Dumnezeu și descompune toata orânduiala firească a lumii. Orice doctrină din care lipsește Dumnezeu, speranța și compasiunea este decadentă și distructivă.

Este necesar să ne protejăm copiii de aceste ”imperii” care reconfigurează tot fundamentul moral al omului și al vieții. Este vital să avem o conștiință awake, pentru a impiedica perpetuarea unor astfel de politici, manifestări și norme care distrug valorile primordiale.

Activiștii woke au o pasiune grozavă pentru ”credința” lor și reușesc să ”schimbe” lumea galopant…e trist că noi nu avem nici pe departe aceeași pasiune pentru adevăratele valori. Suntem ”furați” de multitudinea ”apocalipselor” propagate în stânga și-n dreapta și pierdem din vedere adevărata apocalipsă.

Vă invit la o reflecție! Toate cele bune!

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *