septembrie 21, 2023

Cum putem ieși cu copilul din țară?

0

Ieşiţi din ţară cu copiii în perioada următoare? Atenţie la documentele de călătorie ale acestora!

În ultima lună, polițiștii de frontieră au fost nevoiţi să întrerupă călătoria a aproximativ 430 cetățeni români minori, ca urmare a faptului că părinţii sau însoțitorii lor nu dețineau documentele necesare pentru a călători în afara ţării împreună cu minorul în condiții legale. Neregulile constatate din 19 mai până în 19 iunie reprezintă aproximativ un sfert din totalul cazurilor celor aflați în această situație de la începutul anului și până în prezent (aproximativ 1.800 cetățeni români minori.)

Având în vedere că a început vacanţa de vară, iar în această perioadă mulţi copii călătoresc în afara graniţelor ţării, Poliția de Frontieră reamintește că toate condiţiile privind călătoria cetăţenilor români minori în străinătate sunt disponibile pe site-ul instituției https://www.politiadefrontiera.ro .

Se poate revoca declarația notarială?

Declarația notarială prin care unul sau ambii părinți, după caz, își dau acordul ca minorul să părăsească țara însoțit de o terță persoană poate fi revocată.

În conformitate cu prevederile art. 1324 din Legea nr. 287/2009 privind Codul Civil, cu modificările și completările ulterioare, declarația notarială prin care un părinte își exprimă consimțământul cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate de către un cetățean minor, reprezintă un act juridic unilateral. Astfel, având în vedere faptul că acest act juridic a îmbrăcat o formă autentică pentru emiterea lui, în conformitate cu cerințele impuse de legea specială, pentru revocarea acestui act, se impune respectarea aceleiași forme autentice (declarație notarială). Declarația de revocare a acordului exprimat poate fi autentificată de către orice notar public, nefiind obligatorie efectuarea acestei activități de către societatea notarială care a încheiat actul inițial.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut