februarie 9, 2023

“Incredere, credinta si patriotism” le-a cerut americanilor presedintele nou ales al Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, in cuvantul sau la grandioasa ceremonie de investire in functie la Casa Alba. Cel de-al 44-lea presedinte al celui mai puternic stat din lume nu s-a sfiit sa pronunte cuvinte simple, dar cu impact major in inima compatriotilor sai. In acelasi cadru, in prezenta unei asistente de peste doua milioane de oameni, si-a indemnat poporul la munca, la demnitate si credinta printr-un nou concept al educatiei, astfel ca prin realizari majore “America sa fie pregatita pentru a conduce din nou”.
Am tinut sa reamintesc cuvintele celui mai puternic om al planetei la ora actuala, pentru ca, spunea el, “a trecut perioada discutiilor politice sterile”, iar iesirea din criza actuala, care este o stare de spirit, se poate realiza doar prin depasirea tuturor provocarilor momentului.
“Sa ne ridicam din praf si sa mergem la munca” – isi indemna Obama compatriotii.
Ascultam cuvantul presedintelui american, iar gandul imi era la ce se intampla pe plaiurile noastre mioritice, si-mi puneam, retoric, o seama de intrebari vizavi de clasa noastra politica. Nu cu mult timp in urma am asistat la campania electorala a alesilor neamului. Oricat am incercat sa intorc pe toate fetele cuvintele lor, la nici unul nu am aflat o “scanteie” de cuvant legat de necesitatea aplecarii spre munca, spre un concept care sa sensibilizeze populatia spre producerea de bunuri materiale, de mai buna gospodarire a uriasei avutii nationale – pamantul – care ar putea sa asigure o viata mai buna in Romania. Nu am descifrat la nici un politician cuvantul care sa-i indemne pe romani ca pentru o viata mai buna trebuie sa se produca valori materiale, sa gospodarim mai bine ceea ce avem. Am inregistrat doar promisiuni care acum trebuiesc suportate de noul guvern. Imi spunea un fost coleg ca i-au plecat copiii sa lucreze peste mari si tari, citandu-mi un dicton latin: “Ubi bene, ubi patria”. Adica, “unde-mi este bine, acolo-mi este patria”. De ce nu am “intoarce” acest proverb si sa spunem ca “aici este patria, aici imi este bine”. Dar pentru asa ceva trebuie sa “ne trezim” la realitate. In urma cu ani, Romania era granarul Europei, astazi importam 80-85% din produsele alimentare si de industrie alimentara pe care le consuma populatia. Grajdurile s-au golit de vite, ogorul a ramas nelucrat, subsolul cu bogatiile sale l-am instrainat, industria este dependenta de materiale prime aduse din alta parte, telefoanele ni le asculta altii si insiruirea ar putea continua.
In timp ce poporul american este indemnat la munca, clasa politica din Romania este preocupata de propria-i putere si avere, iar pe posturile de radio si TV auzim zilnic doar cuvinte de injosire la adresa adversarii lor politicii. Se pare ca intr-o tara saraca, mai suntem saraci si cu duhul. Proverbul cu “moartea caprei vecinului” nu putea fi decat in Romania. Cum gandim si muncim, asa si traim.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut