Cum diferențiem recenzorii de impostori?

Ultima etapă a sesiunii de Recensământ al Populației și Locuințelor este în plină desfășurare. Persoanele care nu s-au autorecenzat online primesc vizita recenzorilor, la domiciliul de reședință.

Institutul Național de Statistică (INS) avertizează însă că pot apărea și impostori, astfel că a lansat o informare cu privire la modul în care recunoaștem recenzorii.

”În așteptarea vizitei recenzorului, iată ce trebuie să știi despre persoana care vine să colecteze datele tale pentru recensământ:se va prezenta cu actul de identitate și îți va arăta legitimația de recensământ; are o tabletă cu ajutorul căreia va înregistra în chestionarul online datele tale; îți explică întrebările și completează chestionarul de recensământ cu informațiile oferite de tine; poate depăși intrarea proprietății tale doar cu permisiunea ta”, se precizează în informarea INS.

Etapa de colectare a datelor de recensământ se face prin deplasarea recenzorilor la adresele de reședință obișnuită a populației care nu s-a autorecenzat online în perioada 14 martie – 27 mai 2022.

Vor fi vizitate și gospodăriile populației care nu au finalizat corect și complet chestionarele de recensământ. Se vor colecta date de la toate persoanele, indiferent de cetățenie, care la momentul de referință al recensământului aveau reședința obișnuită în România (care, la 1 decembrie 2021, locuiau pe teritoriul României pentru o perioadă de cel puțin 12 luni).

Ce amenzi riscaţi dacă nu răspundeţi la întrebările recenzorului

Dacă refuzați să răspundeți la întrebările recenzorului sau îi oferiți informații eronate, riscați amenzi între 1.000 lei şi 3.000 lei.

În cazul în care refuzați accesul recenzorilor în locuință, amenzile care pot fi aplicate sunt şi mai mari, între 1.500 lei şi 5.000 lei.

Ce amenzi riscă recenzorii dacă folosesc datele colectate în alt scop

Sancțiunile pot fi aplicate și pentru recenzori. Aceștia pot fi amendaţi cu până la 5.000 de lei dacă folosesc datele colectate în alt scop.

Prima etapă a recensământului s-a încheiat pe 27 mai. Ultima etapă, cea din ușă în ușă, a debutat cu întârziere, iar recenzorii au termen data de 17 iulie pentru finalizarea completării chestionarelor față în față.

Ȋn judeţul Sălaj, până la finalul zilei de 27 mai, ultima zi de autorecenzare, s-au înregistrat în total 126.756 chestionare (40,1% în mediul urban și 59,9% în mediul rural), dintre care 108.022 chestionare valide la nivel de persoană, ceea ce reprezintă 52,2% din populația rezidentă țintă estimată a judeţului Sălaj la 1 decembrie 2021.

Diferența de 18.734 chestionare este reprezentată de numărul de chestionare ale locuințelor neocupate, de chestionare multiple (persoane și locuințe recenzate de mai multe ori) precum și de cele incomplete. Pentru cele din ultima categorie (incomplete) nu s-a eliberat dovada de autorecenzare, prin urmare chestionarele vor fi completate la vizita recenzorului.

1 thought on “Cum diferențiem recenzorii de impostori?

  1. „poate depăși intrarea proprietății tale doar cu permisiunea ta”, se precizează în informarea INS vs „În cazul în care refuzați accesul recenzorilor în locuință, amenzile care pot fi aplicate sunt şi mai mari, între 1.500 lei şi 5.000 lei.”

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.