Cum deosebim răceala de gripă?

Răceala și gripa sunt două dintre cele mai frecvente infecții respiratorii. De multe ori, gripa este confundată cu raceala și invers. Ambele sunt infecții virale și au simptome comune dar sunt cauzate de virusuri diferite.

Puteți recunoaște o viroză respiratorie, alta decât gripa, după debutul mai lent al bolii. În cele mai multe cazuri, începe cu usturimi în gât și nas înfundat, uneori dureri de cap.

Gripa debuteză brusc, cu febră, frisoane, crampe și dureri musculare, oboseală și slăbiciune. Durerea de cap este frecventă, spre deosebire de răceală, unde apare mai rar. Celui bolnav de gripă rareori îi curge nasul sau îi apare răgușeala.

sursa foto: INSP

E important de precizat că gripa este mai mult decât o raceală severă. Dacă nu este tratată corespunzător, poate duce la complicații severe, chiar mortale, precum pneumonie și encefalopatie. Cele mai expuse sunt persoanele vulnerabile, nevaccinate. Categoriile de risc sunt sugarii, copiii sub 5 ani, adulții peste 65 de ani, femei însărcinate, persoanele cu boli cronice, precum astm, boli de inimă, diabet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *