Cum avem grijă de plantele suculente

0
117

Plantele suculente sunt alcătuite din părți cărnoase, parcă sculptate, unde stochează apa, sunt extrem de simplu de îngrijit și arată la fel de bine atât în grădină cât și în apartament. Aloe, Yucca sau Kalanchoe au un aspect neobișnuit și tocmai acest lucru le face apreciate. Frunzele și tulpina sunt îngroșate, cărnoase – aici fiind acumulată și reținută apa, care le permite să supraviețuiască în condiții aride. Aceste plante sunt simplu de întreținut, sunt obișnuite cu climatul neprietenos și se adaptează bine oriunde.

Suculentele se dezvoltă mai bine în aer liber, dar asta nu înseamnă că nu le poți cultiva și în ghiveci. Au nevoie de pământ de grădină, amestecat cu nisip, sau de pământ special pentru cactuși și plante suculente.

Fiecare plantă suculentă are nevoi specifice, dar câteva recomandări generale rămân valabile. Suculentele au nevoie de multă lumină, însă multe dintre ele nu suportă să fie expuse în plin soare. În timpul iernii sunt necesare surse de lumină artificială pentru a le asigura plantelor din ghivece cantitatea de lumină de care au nevoie.

De obicei, plantele suculente nu trebuie udate abundent, ci de două-trei ori pe lună, și chiar mai rar în timpul iernii (o dată pe lună). Însă există și specii care au nevoie de mai multă apă în perioadele de creștere.

Majoritatea suculentelor preferă temperaturile ridicate (20-30 grade C), dar unele dintre ele rezistă și la frig. Solul trebuie să fie lutos-nisipos și bine drenat. În cazul plantelor din ghivece, poate fi folosit niște pământ special – de fapt un amestec de pământ, nisip și turbă. Îngrășămintele se aplică în principal vara și niciodată în timpul iernii. Multe plante suculente se înmulțesc prin butășire sau divizarea tufei, iar uneori prin semințe.

În aer liber, cei mai periculoși dăunători sunt afidele, în timp ce la interior pot crea probleme păduchii lânoși, păduchele țestos, păianjenul roșu și acarienii. Combaterea dăunătorilor se face cu insecticide specifice sau cu ulei de neem.

Se folosesc ghivece din lut sau ceramică, pentru o bună aerisire a pământului. Suculentele riscă să putrezească dacă le udați prea des. Puteți experimenta diverse plante de acest fel, pentru a vedea care dintre ele se adaptează mai bine la condițiile din casă sau grădină. Nu aglomerați încăperile în care amplasați aceste plante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Nota
Sunt interzise injuriile, incitările la ură sau violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația Graiul Sălajului nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea de a solicita ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, trimise pe adresa de e-mail a redacției, graiulsj@unisys.ro.