Comunitatea de ţigani din Zalău a dat cu piciorul şansei de a li se construi gratuit apartamente.
Ioan Budai Deleanu in a sa epopee le prevestea ţiganilor o ţară cu rauri de lapte şi munţi de mămăligă. Mai pragmatic, Guvernul Romaniei, la iniţiativa Agenţiei Naţionale pentru Romi, a lansat proiectul pilot pentru construirea de locuinţe sociale. Şi nu orice fel de locuinţe sociale, ci unele spaţioase, cu parchet şi geamuri termopan. Dacă in alte localităţi ale judeţului, ca de pildă in Boghiş, terenul pentru construirea locuinţelpr sociale a fost cumpărat, la nivel de municipiu primăria a oferit fără nici o răscumpărare terenul.
Primăria a inţeles problemele ţiganilor
Primarul Radu Căpil-naşiu a manifestat inţelegere faţă de situaţia ţiganilor care işi duceau traiul in spaţii precare şi a celor care locuiau in căminul de nefamilişti ai fostului TCI. Aşa că s-a bucurat cand a primit vestea proiectului şi fără prea multă harţogărie a pus la dispoziţie o suprafaţă de teren situată in zona fermelor societăţilor comerciale, in spate la Registul Auto Roman, vecin cu locul numit ^Intre Văi^, atat de ravnit de zălăuani. Zona este intr-o continuă dezvoltare. Aici locuiesc familii de romani, dar şi familii de ţigani in 15 căsuţe de camping şi in spaţii amenajate in fosta fermă a IAIFO. Totodată, primarul Căpilnaşiu s-a angajat să prelungească traseul mijloacelor de transport urban, special pentru cei ce vor locui aici.
„Sanse egale” născătoare de dezastru
Cum proiectul era lansat de Guvernul Romaniei, reprezentantul lui in teritoriu, adică prefectul, avea obligaţia morală de a discuta cu comunitatea de ţigani din municipiu, mai bine zis cu reprezentanţii ei, pentru a pune in practică proiectul. Comunitatea de ţigani din Zalău nu are o organizare solidă şi s-a lăsat invăluită de Asociaţia „Şanse egale”. Sub influenţa insistentă a lui Vaszi Robert, preşedintele asociaţiei, ţiganii au dat cu piciorul şansei de a li se construi gratuit apartamente. Prefectul de atunci, Ionel Ciunt, cunoscand năravul bruneţilor, spunea: „Am solicitat acceptul romilor pentru a incepe lucrările de construcţie pe acea locaţie, deşi nu e prevăzut in lege un astfel de acord. Nu am vrut să incepem construcţia, să investim şi apoi ei să refuze să se mute acolo. Sub influenţa lui Vaszi de la „Şanse egale”, romii nu şi-au dat acceptul pe motiv că că nu sunt de acord cu amplasarea locuinţelor sociale la marginea oraşului, pentru că asta ar insemna discriminare”.
Vai de cap dacă nu-i minte
Ţiganii care acum in prag de iarnă nu au o incăpere unde să-şi dezmorţească oasele, il bleastămă pe preşedintele Asociaţiei „Şanse egale” de mama focului. Lingurar Albert imi spunea că omul care a făcut cel mai mare rău comunităţii de ţigani din Zalău este Vaszi Robert. „Am patru copii şi aveam acum locuinţa mea şi n-ar mai fi trebuit să locuiesc intr-o cameră in blocul Astralis fără lumină, apă şi căldură.” Oricum, căruţa a trecut, şansei de a primi gratuit apartamente i-a fost dat cu piciorul. Construcţia de „locuinţe europene” la Zalău a fost sistată. Şi cine ştie cand va mai exista o astfel de oportunitate. Vorba din popor „Vai de cap dacă nu-i minte!”
Un apărător de carton al ţiganilor
Vaszi Robert este un personaj ciudat in pitorescul municipiului de sub Meseş. Pană prin anii 2002 făcea trafic cu valută in faţa hotelului „Porolissum” şi era bine cunoscut sub porecla Michael Jackson. Pentru această indeletnicire a fost luat in vizor şi de oamenii legii.Văzand apoi că se dă multă apă cu bulbuci la moara ţiganilor, sub pretextul că el este un vaşnic apărător al drepturilor lor s-a instalat in fruntea Asociaţiei „Şanse egale”. A primit şi un sediu in blocul Astralis. Numai că uşa sediului este mereu inchisă. Tot aici işi are sediul şi Partida romilor, spaţiu in care locuieşte familia lui Vaszi Robert după ce şi-a vandut apartamentul. Proiectele privind scolarizarea ţiganilor iniţiate de Vaszi au fost un eşec total. De pildă, din 368 de absolvenţi bruneţi de gimnaziu din Pustă Vale, nici unul nu a continuat liceul sau şcoala de meserii. Şi s-au cheltuit bani serioşi cu astfel de proiecte. Ba mai mult, pentru a demonstra cat de vaşnic apărător al drepturilor ţiganilor este, Robert al nostru, colaborator al organizaţiei nonguvernamentale „Romani Criss” a intentat procese mai multor reprezentanţi ai mass-media din Sălaj care au avut curajul să infiereze nelegiuirile ţiganilor. Cum s-ar zice a fost in asentimentul fărădelegilor săvarşite de confraţii săi de etnie.
Păsărici ţigăneşti
L-am abordat pe preşedintele Asociaţiei „Şanse egale” pentru a afla mai multe detalii despre refuzul de a li se construi ţiganilor locuinţe sociale. Din capul locului el a recunoscut că i-a influenţat pe ţigani să nu fie de acord cu construirea apartamentelor, pe motiv că nu le convine amplasamentul. „Asta-i discriminare curată, mai mult e ghetorizare. Doar sarmă ghimpată mai trebuia” se revoltă Vaszi Robert. Aducand in discuţie problema copiilor, Vaszi vede o mare nedreptate in faptul că pruncii lui nu se vor putea juca cu pruncii romanilor şi invăţa alături de ei. Ca şi cum cineva i-ar opri. Păsărici ţigăneşti.