Cultivarea cartofilor. Sfaturi practice

Cultura cartofilor se face primăvara și este condiționată de temperatura solului, care trebuie să fi ieșit din perioada în care mai prezintă riscul unui îngheț. Cartofilor le plac solurile ușoare, destul de profunde și bogate în substanțe nutritive. Pentru aceasta, este necesar ca, la îngrășământul de bază, să se adauge o substanță fertilizantă, bogată în potasiu. Apoi solul va trebui afânat bine în profunzime, fără a lăsa bulgări mari de pământ. În final, pământul se prelucrează la suprafață cu o greblă.

Cartofii au nevoie de multă lumină, iar dacă pot fi plantați într-o zonă în care pot beneficia de lumină solară întreaga zi atunci producția obținută va fi mai bogată. Aceștia preferă un sol care se drenează ușor, lutos, ușor acid, cu un ph de 5,8-6,5. Momentul perfect pentru cultivarea cartofilor ține de un sol bine uscat și suficient încălzit în profunzime, la cel puțin 10 grade C. Odată ce condițiile sunt favorabile și riscul de apariție a înghețurilor târzii a trecut, se poate intra la plantatul cartofilor. Cu toate acestea, procesul de plantare nu trebuie să înceapă înainte de 15 martie pentru regiunile cu temperaturi mai ridicate și la înflorirea liliacului pentru celelalte.

Perioada în care se începe, de regulă, plantatul cartofilor, este a doua jumătate a lunii martie sau la începutul lunii aprilie. Lucrarea se face neapărat cu cartofi de sămânță încolțiți.

În primul rând se face un șanț adânc de aproximativ 10 cm și se plantează cartofii la aproximativ 30 cm distanță unii de ceilalți. De reținut este faptul că tuberculii încolțiți se așează cu mugurii în sus, având însă grijă ca aceștia să nu se rupă, iar apoi se acoperă ușor cu pământ fin. Odată ce colții tuberculilor au atins 15-20 cm, trebuie mușuroit pământul la baza lor. Această acțiune favorizează formarea tuberculilor și evită eventuala înverzire a colților. În plus, aceste brazde favorizează strângerea apei de ploaie și irigarea.

Aceste legume nu sunt pretențioase din punct de vedere al condițiilor de îngrijire a culturii. Astfel sunt necesare câteva prășiri, pentru eliminarea buruienilor care cresc între brazde. În cazul perioadelor favorabile apariției bolilor sau dăunătorilor, sunt necesare câteva tratamente pentru a evita pierderile de producție. Dacă în cultură apar tulpini atinse de mucegai, acestea se culeg imediat pentru a limita răspândirea.

Pentru a evita dezvoltarea bolilor, este recomandat să nu cultivați cartofi doi ani la rând pe același teren și nici nu este indicat să amplasați cultura în apropierea tomatelor, vinetelor sau chiar a ardeilor. De evitat este și udarea prin aspersie.

Recoltarea tuberculilor de cartofi va începe din luna iunie, pentru varietățile timpurii plantate în martie și se poate prelungi până în octombrie pentru varietățile tardive. Dacă vremea este aridă, îndepărtați fiecare tulpină cu ajutorul unei cazmale având grijă să nu faceți rău tuberculilor. Lăsați cartofii să se usuce puțin la soare înainte de depozitare. Pentru recoltarea în vederea depozitării, trebuie așteptat ca frunzele să fie complet uscate. După ce se elimină cartofii stricați, recolta se va păstra într-un loc aerisit, uscat și la adăpost de lumină. Evitați curățarea lor de pământ până în momentul consumului lor.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.