februarie 4, 2023

Cu ce se ocupă Poliția Animalelor

Poliția Animalelor este din ce în ce mai solicitată. Problemele pentru care cetățenii apelează acest serviciu sunt din ce în ce mai diverse, iar multe dintre ele nu sunt în sfera de competență a polițiștilor din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor.

În acest context, polițiștii precizează că atribuțiile Biroului pentru Protecția Animalelor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj sunt prevenirea și combaterea faptelor de natură penală și contravențională, care au ca obiect animalele aflate într-o stare de pericol. Activitățile acestora vizezază tragerea la răspundere a persoanelor care încalcă legislația privind protecția animalelor, gestionarea câinilor fără stăpân și regimul de deținere al câinilor periculoși.

Polițiștii structurii intervin de urgență la sesizări privind maltratarea, schingiuirea, uciderea animalelor, ori organizarea de lupte între acestea.

Dacă sesizarea se referă situații privind animale aflate în dificultate, pentru care nu este necesară intervenția de urgență, cum ar fi condiții improprii de adăpostire, neacordarea îngrijirilor medicale, nerespectarea regimului de deținere al câinilor periculoși sau agresivi ori trafic ilegal de animale, cetățenii pot depune sesizarea direct la sediul poliției sau o pot expedia prin poȘtă, la adresa de e-mail cabinet@sj.politiaromana.ro sau completând o petiție online prin accesarea link-ului https://sj.politiaromana.ro/ro/petitii-online.

Principalele obligații pe care le au proprietarii de câini

Proprietarii de câini sunt obligați să microcipeze animalele, în vederea identificării. Nerespectarea acestei obligații constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 la 10.000 de lei.

Câinii trebuie să fie înregistrați în registrul de evidență a câinilor cu stăpân R.E.C.S, nerespectarea obligativității fiind contravenție și se sancționează cu amendă de la 2.000 la 5.000 de lei.

Sterilizarea câinilor ce aparțin rasei comune și a metișilor acestora, excepție făcând exemplarele care fac parte dintr-o rasă omologată, este obligatorie. În caz contrar, stăpânii patrupedelor riscă amendă de la 5.000 la 10.000 de lei.

Vaccinarea antirabică constituie, de asemenea, o obligație, iar nerespectarea ei se sancționează cu amendă de la 400 la 800 de lei.

Deparazitarea câinilor este tot o obligație impusă de lege deținătorilor lor. Nerespectarea acesteia se sancționează cu amendă de la 1.000 la 3.000 de lei.

De menționat faptul că gestionarea câinilor fără stăpân, chiar și a celor abandonați, identificați pe spațiul public, este de competența consiliilor locale în a căror circumscripție a fost identificat animalul.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut