octombrie 1, 2022

Cseke Attila: Guvernul a asigurat, cu succes, continuarea investițiilor pentru dezvoltarea localităților

Suma de 630 milioane de lei, pusă la dispoziția autorităților publice locale și județene, de către Guvern, pentru asigurarea prefinanțării și a contribuției proprii la investiții, a fost accesată în totalitate, a atras atenția ministrul Dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, Cseke Attila.

După cum este cunoscut, la propunerea Ministerului Dezvoltării, Guvernul a alocat, în iulie, suma necesară din care autoritățile locale și județene puteau cere împrumut, de la Trezoreria Statului, cu o dobândă preferențială, pentru a asigura continuitatea investițiilor și a spori absorbția fondurilor europene.

121 de comune, 34 de orașe, 8 municipii și 7 județe au accesat aceste fonduri, cu o dobândă cu până la de două ori mai favorabilă față de valorile de pe piața bancară, a spus ministrul dezvoltării. Peste jumătate din suma totală a fost împrumutată pentru a asigura contribuția proprie și prefinanțarea investițiilor din bani europeni.

”Din această sumă am garantat o absorbție mai mare a fondurilor europene și ne-am asigurat că aceste investiții, începute deja și importante pentru dezvoltarea localităților din România, nu vor fi sistate”, a declarat Cseke Attila.

Asigurarea contribuției proprii, în valoare de 2%, poate însemna o povară uriașă, mai ales pentru localitățile mici cu bugete modeste, a arătat ministrul, subliniind necesitatea adoptării, de către Guvern, a acestei măsuri.

”Măsura s-a dovedit a fi necesară, fondurile fiind accesate integral în mai puțin de 6 luni”, a spus Cseke Attila.

Alte 44 milioane de lei au asigurat continuitatea investițiilor finanțate de către stat, iar 244 milioane de lei au fost împrumutate pentru a asigura finanțarea investițiilor locale, a conchis ministrul.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.