Cronica neagra

Amenzi “explozive” pentru vanzatorii de petarde
De la inceputul lunii decembrie, cand a fost declansata actiunea “Foc de artificii 2008”, politistii din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Salaj au organizat peste 35 de actiuni si controale pentru identificarea comerciantilor de obiecte pirotehnice, care desfasoara aceasta activitate fara a fi autorizati.
Cu aceasta ocazie, oamenii legii au gasit expuse la vanzare stelute si lumanari scanteietoare din clasa I, de catre agenti economici care nu fusesera autorizati in baza Legii numarul 126 din 1995. “A fost confiscata cantitatea de 1371 de stelute si lumanari scanteietoare, in valoare de 1242 lei, iar cinci comercianti au fost sanctionati contraventional cu amenzi in valoare totala de 10.000 lei (100 de milioane in lei vechi)”, ne-a declarat Tincuta Dumuta, purtator de cuvant al IPJ Salaj.
Potrivit sursei citate, actiunile si controalele politistilor se vor desfasura zilnic, pentru evitarea evenimentelor nedorite ce ar putea surveni ca urmare a nerespectarii legislatiei in vigoare.
“O, brad fumos”, vandut ilegal
In baza planului judetean de actiune pentru prevenirea taierilor ilegale, transportului si comercializarii masei lemnoase si a pomilor de Craciun, politistii de la posturile comunale desfasoara actiuni pentru sanctionarea persoanelor care nu respecta legislatia in acest domeniu.
Agentii postului din Sarmasag au prins mai multe persoane care au taiat fara autorizatie arbori din padurea ce apartine unor lacasuri de cult din satul Ilisua. Astfel, P. Octavian si K. Ludovic, ambii din Lompirt, au taiat ilegal mai multi arbori de diferite specii si dimensiuni, pe care i-au transportat cu carutele. Cei doi sunt cercetati pentru incalcarea articolului 108 din Legea numarul 46 din 2008, privind Codul silvic.
Alti doi barbati din Lompirt au comercializat la diferite persoane lemnele taiate ilegal din padure, motiv pentru care risca sanctiuni contraventionale in baza articolului 2, litera k, din Legea numarul 31 din 2000, privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor silvice.
O alta captura au facut politistii in localitatea Borla, unde au surprins doua persoane din judetul Cluj care ofereau spre vanzare pomi de iarna, fara a avea acte de provenienta pentru Imarfa de sezonI. ITot in baza actului normativ mai sus amintit (Legea 31), brazii au fost confiscati si predati Ocolului Silvic Stejarul Zalau, iar comerciantii au fost sanctionati contraventional cu amenda in valoare de 200 leiI, a mai precizat Tincuta Dumuta.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *