Criza si poporul

In timp ce tentaculele crizei se incolacesc tot mai puternic in jurul nostru, unele institute straine au timp si bani (!) pentru a surprinde zbaterea tarilor lumii pe timpul crizei. Mai exact, s-a dat publicitatii un raport despre capacitatea tarilor lumii de a face fata crizei economice si de a-si imbunatati competivititatea. Din totalul de 57 de state evaluate, Romania s-a situat abia pe locul, 54.
Evaluarea, care a presupus realizarea unui “stres-test” a urmarit orientarea tarilor spre viitor, expunerea, pregatirea si rezistenta prelungita a acestora la perioada de recesiune. Criteriile de care s-a tinut cont au fost: perspectivele economice, implicarea Guvernului, implicarea mediului de afaceri si a societatii. Cum la toate aceste capitole Romania denota slaba pregatire, nu mai surprinde faptul ca ea s-a plasat in coada listei. In schimb, pe primele locuri s-au situat Danemarca, Singapore, Qatar, Norvegia, Hong Kong, Elvetia, Suedia, Australia, Finlanda si Malaezia. Explicatiile pentru acest clasament au invocat faptul ca economiile mai mici au reusit sa se adapteze mai usor dificultatilor crizei, ori ca unele dintre aceste natiuni au avut de suferit crize destul de severe, financiare si imobiliare in trecut, iar in ultima vreme au fost destul de precaute in politicile lor.
Desi inca nu putem cuantifica cu certitudine efectele reale ale crizei la noi in tara, eventual peste cateva luni, rezultatul testelor poate fi in mare parte adevarat, avand in vedere semnalele din tara, inchiderea miilor de societati economice, si proasta gestionare a banului public in toate guvernarile. Insa, in acelasi timp, nu se poate spune nici ca suntem cei mai expusi din lume, tinand cont de unele particularitati care ne pot ajuta. Este vorba de ponderea ridicata a locuitorilor care traiesc in mediul rural, volumul deloc de neglijat al rezervelor valutare, nivelul scazut (inca) al datoriei externe, sau volumul redus de tranzactii.
Si cum romanul s-a obisnuit sa spuna “mai rau sa nu fie”, unul din mai marii nostri a si gasit nimerit sa afirme ca aceasta perioada dificila de criza poate fi pentru noi o oportunitate. Tocmai acum, spunea el, am putea gasi sansa sa infaptuim acele reforme care nu au fost facute de la Revolutie incoace. Oricat de optimisti am fi, pare greu de inteles cum va gestiona domnia sa “banul public in concordanta cu interesul public” si cum va lua “acele masuri pe care nici un Guvern nu a avut curajul sa le ia in ultimii 20 de ani”. Aceste vorbe adeveresc faptul ca pana acum banul nu a fost gestionat in interesul natiunii. Ci al celor de pe fotoliile caldute. Dar cine poate crede, ca tocmai acum, in timp de criza, onor, domniile lor, se vor sacrifica si vor sta cu burta lipita de spate, pentru ca poporul care i-a votat sa nu simta efectele recesiunii.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *