Numarul salajenilor care si-au pierdut locul de munca din cauza crizei care s-a facut simtita si la noi din noiembrie, a trecut de 1.000. Potrivit lui Romeo Sarca, directorul executiv al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Salaj, in ultimele sapte luni, 34 de societati au notificat agentiei ca intentioneaza sa disponibilizeze 2.031 persoane. Concediate efectiv, insa, sunt 1.071 persoane pana in prezent. Unele societati au revenit de cateva ori cu notificari la agentie. Printre acestea se numara Confectia SRL Jibou, Regina SRL Jibou, Confectii Jibou SA si Tenaris Silcotub.
Cei mai multi someri sunt de la Ovi Prod Com SRL (107), Euro Card 2000 (103), Cemacon SA (98), Consinit SRL (87) si Fujikura Automobile Romania de la Jibou (83).
Se anunta noi someri din iunie
Cinci firme au adus la cunostinta agentiei judetene ca din aceasta luna vor trimite in somaj peste 300 de persoane. Este vorba, potrivit lui Sarca, de Tenaris Silcotub – 110 salariati (care initial anuntase ca disponibilizeaza in mai), S+S Comexim SRL – 34, iar Industries Elite SA Bobota vrea sa dea afara 180 de angajati din 500, incepand cu data de 20 iunie. SC Crimode SRL, care activeaza in domeniul confectiilor, concediaza aproape toti salariatii, 24 din numai 29, din 15 iunie, iar Clal Romania Asigurari-Reasigurari vrea sa concedieze o persoana. Pentru firmele din domeniul confectiilor, motivul care sta la baza disponibilizarilor este diminuarea, ori chiar lipsa comenzilor.
La Industries Elite SA si Crimode SRL se vor face, in aceasta saptamana, servicii de preconcediere. Viitorii someri vor fi consiliati, orientati catre cursuri de formare profesionala si vor fi informati in legatura cu locurile de munca vacante. Totodata, li se va aduce la cunostinta care sunt documentele necesare pentru intocmirea dosarului de somaj.
Si E.ON Gaz Romania a anuntat la AJOFM Salaj ca intentioneaza efectuarea de concediere colectiva la nivelul tarii, insa nu a precizat deocamdata nici data si nici numarul de persoane care urmeaza sa fie trimise in somaj.