Spitalul Judetean de Urgenta Zalau este cel mai afectat de deficitul de medici. Din grila de personal lipsesc peste 60 de specialisti.
Spitalele din Salaj sunt in deficit cu aproape 100 de medici specialisti. Potrivit datelor primite de la purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica Salaj, Mihai Cheseli, cel mai mare deficit il resimte Spitalul Judetean de Urgenta Zalau, in a carui grila de personal sunt aprobate 182 de posturi de medici, dar sunt incadrate efectiv doar 120, rezultand o diferenta de 62 de posturi. La Spitalul Orasenesc din simleu Silvaniei ar mai fi nevoie, conform aceleiasi surse, de inca 15 medici, aici fiind aprobate 43 de posturi si ocupate 28. De sapte medici mai are nevoie Spitalul Orasenesc Jibou si de sase Spitalul de boli cronice din Crasna. Centrul de Cercetari si Asistenta Medicala simleu este in minus cu patru medici, iar Centru de sanatate Cehu Silvaniei, cu doi.
La Spitalul Judetean, unde este cea mai acuta lipsa de medici, este nevoie – potrivit purtatorului de cuvant Codruta Puscas – de trei specialisti in psihiatrie, de cate doi medici in specializarile infectioase, pneumologie, neonatologie, cardio-logie, ortopedie si radiologie si imagistica medicala, restul specializarilor deficitare multu-mindu-se cu inca un medic.
Problema deficitului de medici este, insa, departe de a se rezolva. Pe de-o parte, toate posturile din sistemul bugetar sunt blocate pana la noi ordine. Pe de alta parte, extrem de putini sunt absolventii de medicina care accepta sa profeseze pe un salariu de doua sute de euro, asa ca daca maine s-ar organiza concurs pe post, nu s-ar gasi candidati. La ultimul concurs organizat de DSP in luna aprilie s-au inscris si au participat doar sase medici, confirmand slabul interes al specialistilor fata de munca in spitalele romanesti.
Ne pleaca medicii din tara
Tot mai multi absolventi de medicina aleg sa isi ia lumea in cap si sa profeseze in alte tari, unde meseria de medic este mai bine remunerata. Potrivit datelor primite de la Colegiul Medicilor Salaj, in primele noua luni din acest an nu mai putin de patru medici salajeni au emigrat spre Occident, iar pana la sfarsitul anului mai este vreme.