De cateva luni nu putem sa nu ne intrebam, fiecare dintre noi, cat de sigur este locul nostru de munca, cat de mare este riscul sa fim trimisi in somaj sau chiar fortati sa ne dam demisia. In aceasta perioada nu exista vreo societate care sa nu fi recurs la restructurari sau cel putin la ajustari de costuri. Prin urmare, nici un job nu mai este sigur 100 la suta.
Totusi, care sunt angajatii care pot dormi linistiti in urmatoarele luni? In aceasta categorie intra cei care controleaza costurile si le tin sub control si cei capabili sa aduca bani societatii, cei care stiu sa vanda. Acestia sunt cei mai protejati in contextul actualei economii si sunt ultimii la care va renunta un angajator in cazul unei reduceri de personal.
Printre cele mai sigure locuri de munca se numara cele din contabilitate, din consultanta sau audit financiar, precum si cele din domeniul serviciilor financiare specializate in recuperari de debite, tot ceea ce presupune managementul costurilor. Acestea sunt si cele mai cautate pe piata fortei de munca, alaturi de cele de avocat si consilier juridic pentru ca, pe timp de criza, apar tot felul de litigii.
Inainte nu se punea problema pastrarii postului, insa acum cu totii ne temem scaunul pe care stam. Meseriile care se aflau la mare cautare anul trecut, adica cele din constructii, cand acest domeniu parca a explodat, acum se cauta foarte putin. Este o piata moarta. Constructorii au fost printre cei mai afectati de blocajul din domeniul bancar.
Este tot mai greu sa-ti gasesti in prezent un loc de munca. Daca anul trecut erau oferte in toate domeniile, acum trebuie sa cauti cu insistenta si sa dovedesti ca intr-adevar esti omul potrivit pentru postul vacant. Persoanele cu studii superioare, care pana acum aveau pretentii cand era vorba de salariu, ar accepta si un post care solicita doar studii medii si pentru care, de regula, se acorda un salariu mai mic.