– Interviu cu domnul IOAN IVASCAU, presedintele CARP Zalau – Salaj –
-Domnule presedinte, stim ca un numar mare de pensionari din judet sunt membri ai Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Zalau – Salaj. Ce impact are criza economico-financiara actuala asupra bunei functionari a CARP, mai ales asupra membrilor sai?
-Dupa cum se cunoaste, orice criza economica influenteaza direct sau indirect, mai mult sau mai putin, fiecare sector de activitate, cu impact negativ, in principal, asupra populatiei, a omului de rand. In consecinta, si asupra noastra s-a simtit o anumita influenta negativa, dar cu totul nesemnificativa si ii asigur pe toti pensionarii membri CARP sa nu-si faca griji nici acum si nici in viitor, din acest punct de vedere.
-Cum explicati influenta nesemnificativa a crizei economico-financiare asupra CARP Zalau si, implicit, asupra membrilor sai?
-Reamintesc ca noi functionam dupa legi speciale, pe de o parte, apoi, ca noi nu utilizam fonduri financiare nici din sistemul bancar si nici din cel bugetar, ci, pur si simplu, fondul nostru social, care depaseste, la ora actuala, 20 de miliarde lei vechi, fond care este, practic, fondul membrilor CARP, de care pot dispune in orice moment, cu respectarea prevederilor statutului CARP.
Problema este cum gestionam acest fond. Pana acum am reusit, spun eu, destul de bine, fara sa inregistram sincope majore.
-Si, atunci, in ce consta aceasta „minora influenta negativa”?
-In faptul ca, datorita greutatilor pe care le intampina pensionarii in accesarea fondurilor bancare, au crescut foarte mult solicitarile de imprumuturi de la CARP, ceea ce nu ne-a permis sa acordam imprumuturi pe loc sau in doua-trei zile. Doar acesta ar fi impactul negativ al crizei asupra noastra.
-Cum veti rezolva aceasta problema?
-In primul rand prin utilizarea legilor speciale de care am vorbit, a reglementarilor statutare proprii, dar, orice masura vom aplica nu-i va afecta pe membrii CARP.
De altfel, chiar din primele zile ale anului s-a intrat in normalitate si membrii nostri simt acest lucru.
-Dupa cum se stie, criza economico-financiara este mult mai complexa si afecteaza toate aspectele socio-economice, nu numai pe cel al imprumuturilor.
Cum veti asigura, in continuare, derularea celorlalte activitati de protectie sociala pe care le-ati aplicat pana acum?
-Celelalte facilitati pe care le-am oferit pana acum membrilor CARP, respectiv consultatiile medicale gratuite si cu reducere de tarif in cele 4 cabinete medicale, servicii de frizerie-coafura cu tarif redus, ajutoarele nerambursabile, ajutoarele de deces, excursiile in sezonul cald etc., vor ramane nemodificate, ba, mai mult, vom incerca sa le imbunatatim.
-Efectele negative ni le-ati enumerat. Totusi, sunt si efecte pozitive in CARP-ul pe care-l conduceti?
-Doua le putem cuantifica la efecte pozitive: 1.cresterea numarului de membri si 2.cresterea volumului de imprumuturi.
Pentru final revin si-i asigur pe toti pensionarii membri CARP, precum si pe cei care se vor inscrie de aici inainte, ca, indiferent ce se va intampla pe plan economic si financiar, cei din organizatia noastra nu vor fi afectati negativ in nici un fel.
-Va multumesc.