Criza a lovit din plin metalurgia si siderurgia din Romania

Criza a lovit din plin metalurgia si siderurgia din Romania

Federatia Sindicala Metarom cere o intalnire urgenta cu reprezentantii Guvernului, in vederea identificarii unor solutii concrete care sa sprijine unitatile de productie din siderurgie si metalurgie, ne-a declarat Alexandru Rus, prim-vicepresedinte al organizatiei sindicale si liderul Sindicatului Metalurgistul din TenarisSilcotub Zalau.
Conducerea federatiei a facut o evaluare a situatiilor din combinatele si intrerinderile siderurgice si metalurgice: “Din totalul de circa 32.000 de angajati din ramura noastra de activitete a siderurgiei si metalurgiei feroase, 10% dintre ei sunt in situatia de a fi disponibilizati in perioada imediat urmatoare, iar celorlalti le sunt puternic afectate veniturile salariale si siguranta locurilor de munca. Aminitim si de miile de angajati apartinand firmelor prestatoare de servicii din unitatile noastre, care si-au pierdut sau urmeaza sa-si piarda locurile de munca”.
Printre unitatile sever afectate se numara combinatele apartinatoare concernului Arcelot Mittal (disponibilizari, salarii inghetate si sporuri suprimate, concedii de munca anticipate ori somaj tehnic), cele de la Resita (somaj tehnic, 300 de persoane disponibilizate pana acum), dar si unitatile pe care concernul argentinian Tenaris le detine la Calarasi si Zalau. “Unitatea noastra are acoperire cu productie de circa 25% in primul trimestru al acestui an. In lipsa acesteia”, a precizat Rus.
In opinia sindicalistilor din Metarom, “in tot acest timp, depozitele de produse metalurgice sunt pline de produse din Turcia, Ucraina, care se comercializeaza la preturi de dumping”. In aceste conditii, reprezentantii federatiei considera ca “si situatiei din metalurgie si siderurgie trebuie sa i se acorde o atentie cel putin la fel de mare ca si bransei bugetarilor, intrucat salariile acestora din urma sunt dependente in cea mai mare parte de activitatea salariatilor din sectoarele de productie primare care alimenteaza bugetul statului”.
Federatia Sindicala Metarom numara circa 23.000 de membri, la organizatie fiind afiliate si doua sindicate din Salaj – TenisSilcotub si Michelin Romsteel Cord.

About Author

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *