Lipsa comenzilor si a incasarilor dau batai de cap patronilor
Criza a produs someri pe banda rulanta. In noiembrie anul trecut agentii economici din judet au inceput sa trimita notificari Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca privind disponi-bilizarile ce urmeaza sa le efectueze, iar pana acum 1.800 de persoane si-au pierdut locul de munca. Mircea Pop, directorul adjunct al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca spune ca cei 1.800 de someri provin atat din concedieri individuale cat si din concedieri colective.
Peste 40 de societati au anuntat in ultimele noua luni ca intentioneaza sa dea afara mai mult de 2.000 dintre salariati. In luna iulie, Autotrans SRL (firma care are ca obiect de activitate transportul) a revenit cu o notificare, precizand ca reducerea de personal anuntata pentru august, o amana pentru septembrie. Daca initial anuntase ca trimite in somaj 53 de persoane, acum vrea sa dea afara doar 20. Consinit SRL Jibou si Consinit SRL Zalau au instiintat agentia ca vor concedia, din aceasta luna, cate 20 dintre angajati. Motivele invocate de catre patronii acestor societati sunt aceleasi. Nu au incasari. Celelalte doua firme sunt din domeniul constructiilor, iar intreprinzatorii spun ca au intampinat dificultati financiare deoarece nu au incasat banii pe lucrarile efectuate.
Mircea Pop a mai precizat ca nu toate societatile care au anuntat disponibilizari au si recurs la ele. Unii angajatori s-au razgandit pe parcurs. Firmele din confectii depind de comenzile pe care le au. La fel si cele din constructii. Iar angajatorul care face concedieri colective nu poate face noi incadrari pe locurile de munca ale salariatilor concediati, timp de 9 luni de la data concedierii acestora. Acesta este si motivul pentru care disponibilizarile sunt evitate de patroni. Totusi, in situatia in care in aceasta perioada se reiau activitatile a caror incetare a condus la concedieri colective, anga-jatorul are obligatia de a transmite salariatilor care au fost concediati o comunicare scrisa in acest sens si de a-i reangaja pe aceleasi locuri de munca pe care le-au ocupat anterior, fara examen, concurs ori perioada de proba.