2.300 de donatori in sase luni
Situatia economica dificila se evidentiaza si prin numarul persoanelor care doneaza sange, in schimbul tichetelor de masa in valoare de 58 de lei. In primele sase luni ale acestui an, numarul donatorilor salajeni a fost dublu fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Directorul Centrului de Transfuzie Sanguina Zalau-Salaj, dr. Angela Badea a declarat ca in primul semestru din 2009 au fost 2.300 de donatori, de la care s-au recoltat 920 de litri de sange. In primul semestru din 2008 s-au recoltat doar aproximativ 440 de litri de la 1.100 de donatori. Pe parcursul intreg anului 2008 au fost 3.500 de donatori. „Niciodata nu am avut probleme cu lipsa de sange la nivelul judetului. Iar numarul donatorilor s-a dublat acum. De la spitalul judetean nu sunt foarte multe cereri de sange, poate se opereaza mai putin, insa ii ajutam si pe cei de la Cluj, pentru pacientii salajeni. Saptamanal se trimit in judetul vecin circa 20-25 de unitati de sange”, a precizat dr. Badea.
Un barbat poate dona de cinci ori intr-un an, iar o femeie de trei ori. In schimbul a 400 ml de sange, donatorii primesc sapte tichete de masa in valoare totala de 58 lei, o zi libera de la serviciu (ziua recoltarii) si 50% reducere la abonamentul de transport in comun local, pe o luna. Totodata, acestia mai beneficiaza si de analize gratuite a sangelui. Dupa fiecare recoltare se fac analize VDRL (test de depistare a sifilisului), SIDA, leucemie, virusurile hepatice B si C, transaminazele etc, iar in cazul in care se depisteaza una dintre aceste boli, donatorul este anuntat de personalul CTS Zalau.