Jumătate din carnetele de muncă se află incă in arhivele ITM, fiindcă legea care ii obliga pe angajatori să le ridice pană la 1 iulie nu prevede şi sancţiuni pentru depăşirea termenului. Pană la 1 iulie toate cărţile de muncă din arhivele Inspectoratelor Teritoriale de Muncă ar fi trebuit ridicate de angajatori şi de titularii de drept, insă şi in prezent mai bine de jumătate din cele aproape 4.000.000 de cărţi de muncă se află tot in arhivele ITM.
In lege este prevăzut doar termenul limită de ridicare a cărţilor de muncă nu şi eventuale sancţiuni pentru cei care depăşesc termenul. O parte a documentelor sunt depozitate in arhiva pasivă a ITM-urilor, pentru angajatorii care nu mai există sau ai căror titulari de drept sunt dispăruţi, caz in care oamenii sunt aşteptaţi să-şi ridice singuri documentele.
Nici angajatorii sălăjeni nu s-au inghesuit să ridice cărţile de muncă de la ITM. Cu două săptămani inainte de expirarea termenului, au fost ridicate abia 9.800 de cărţi de muncă din cele peste 20.000 de documente care erau stocate in arhive, a precizat Daniela Biriş, inspector şef in cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Sălaj. Pe pagina de internet a ITM Sălaj, cei interesaţi pot consulta listele cu numele angajatorilor care trebuie să se prezinte pentru ridicarea carnetelor de muncă.
Cei care au intrat deja in posesia carnetelor de muncă trebuie să le păstreze in continuare, fiindcă după stabilirea intregii metodologii de funcţionare a Registrului electronic de evidenţă a salariaţilor, acestea impreună cu adeverinţele eliberate de angajatori vor fi folosite pentru calcularea pensiei la cererea Casei de Pensii sau in cazul apariţiei unor probleme ale sistemului electronic.