septembrie 30, 2022

Creste salariul, cresc si amenzile

De la inceputul noului an, valoarea amenzilor rutiere a crescut odata cu salariul minim pe economie (de la 540 la 600 lei), ridicandu-se astfel la maximum 1.200 de lei pentru persoane fizice si 6.000 de lei pentru persoane juridice, fata de 1.080 de lei pentru persoane fizice si 5.400 de lei pentru firme, pana la finele lui 2008.
Cu alte cuvinte, din 2009, pentru un punct amenda, participantii la trafic vor plati 60 de lei, adica 10% din salariul minim brut pe economie. Pentru contraventiile din clasa I de sanctiuni, printre care se numara si refuzul de a purta centura de siguranta, conducatorii auto sunt penalizati cu doua sau trei puncte, ceea ce, dupa noile reguli, reprezinta o amenda cuprinsa intre 120 si 180 de lei. Sanctiuni similare vor primi si soferii care vorbesc la telefonul mobil fara sa foloseasca hands-free.
Contraventiile din clasa a II-a de sanctiuni, cum ar fi trecerea pe culoarea rosie a semaforului, sunt “taxate” cu 5 puncte de penalizare, adica echivalentul unei amenzi de 300 de lei. Conducatorii auto care nu opresc la semnul STOP sau cei care depasesc cu 40 km/h viteza maxima admisa (contraventii din clasa a III-a de sanctiuni) vor primi amenzi intre 6 si 8 puncte, adica vor scoate din buzunar pana la 480 de lei (fata de maximum 432 de lei pana acum).
Soferii nervosi care isi vor insulta colegii de trafic risca sa primeasca amenzi din clasa a IV-a a sanctiunilor, adica intre 540 si 1.200 de lei si de la 9 la 20 de puncte amenda. Aceeasi penalizare este valabila si pentru cei care transporta copii sub 12 ani pe locurile din fata ale masinilor, blocheaza intersectiile sau depasesc cu 50 de km/h viteza maxima admisa.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.