Universitatea sustine, in continuare, legalitatea diplomelor
Conform unor documente postate pe site-ul oficial al Universitatii Spiru Haret, toate cele 30 de facultati ce functioneaza in cadrul institutiei detin autorizatii de functionare sau, dupa caz, acreditari pentru toate specializarile existente. Potrivit reprezentantilor universitatii, documentele in cauza au fost puse la dispozitia echipei de la Ministerul Educatiei ce verifica, zilele acestea, situatia de la Spiru Haret. In aceste documente se mai specifica, prin altele, citand Legea Invatamantului nr.84/1995, republicata, ca „diplomele si certificatele de studii eliberate de institutiile de invatamant superior, in conditiile legii, pentru aceeasi specializare, sunt echivalente, indiferent de forma de invatamant absolvita” si ca „formele de invatamant seral, cu frecventa redusa si distanta pot fi organizate de institutiile de invatamant superior care au cursuri de zi”. Puse cap la cap, cele doua citate din Legea Invatamantului ar putea insemna exact ceea ce se chinuie reprezentantii Spiru Haret sa explice de la inceputul scandalului: ca centrele pentru invatamant la distanta functioneaza, de fapt, legal, in baza autorizatiilor si acreditarilor primite de fiecare specializare in cauza, la forma de invatamant la zi.
Rezultatele controlului, anuntate maine
Daca asa stau lucrurile sau nu, vom afla cu totii maine, 29 iulie, cand este anuntata publicarea rezultatelor controlului ministerial de la Universitatea Spiru Haret. Pana una alta, conducerea universitatii s-a decis sa „sesizeze Comisia pentru cercetarea abuzurilor, coruptiei si pentru petitii a Camerei Deputatilor si Senatului cu privire la actiu-nile injuste ale ministrului Ecaterina Andronescu indreptate impotriva USH si a invatamantului privat in ansamblu”. Printr-un comunicat de presa, purtatorul de cuvant al USH justifica aceasta sesizare prin faptul ca „actiunile coordonate de ministrul Educatiei sunt de rea credinta, lipsite de fundament si posibil justificate de interese legate de favorizarea concurentei”.
Intre timp, insa, victimele acestui razboi intre USH si Ministerul Educatie face tot mai multe victime. Primii au fost dascalii scosi din examenul de titularizare, pe motiv ca au diploma eliberata de Spiru Haret. Urmeaza, acum, se pare, conform unor semnale trase in presa centrala, alti absolventi de Spiru incadrati in munca pe baza diplomelor de licenta, carora li s-a dat preaviz pana la clarificarea situatiei.
Victime fara vina
Indiferent care dintre cele doua parti are dreptate, este cert ca de suferit au tocmai cei care nu au nici o vina: studentii si absolventii care au ales aceasta universitate din simplul motiv ca este singura pe care si-o permiteau.