În fiecare an, în data de 14 noiembrie, este marcată Ziua Mondială a Diabetului. Lansată în anul 1991 de Federația Internațională de Diabet (IDF), aceasta are drept scop promovarea importanței unei acțiuni coordonate și concentrate pentru abordarea diabetului ca problemă globală de sănătate.

„Diabetul este o problemă majoră de sanătate publică având în vedere că este o boală cerebro-cardio-reno-vasculară. Monitorizarea glicemică anuală este obligatorie pentru populația generală anuală din cauza faptului că incidența prediabetului si a diabetului este într-o continuă creștere. Pentru prevenția acestor tulburări metabolice este esențială munca în echipă, rolul cel mai important avându-l medicul de familie”, spune Dr. Daniela Gabriela Zaharie, medic primar în specialitatea diabet zaharat, nutriție și boli metabolice în cadrul Spitalului Județean de Urgență Zalău.

Alimentația nesănătoasă și un stil de viață sedentar favorizează apariția bolii.

„Unul dintre factorii cei mai importanți care contribuie la creșterea incidenței prediabetului și diabetului zaharat tip II este creșterea alarmantă a numărului de persoane supraponderale și obeze. În prevenția supraponderabilității și a obezității este esențială păstrarea unui stil de viață sănătos cu referire la fiecare dintre componentele sale: alimentație sănătoasă, activitate fizică zilnică, programul de somn, abandonarea fumatului, evitarea stresului psiho-social”, explică medicul.

Cât despre pierderea kilogramelor în plus, soluția este la îndemâna oricui are voința necesară.

„Cea mai importantă componentă și cu efect imediat asupra greutății corporale este alimentația sănătoasă, cu evitarea consumului de excesiv de dulciuri, alimente bogate în kilocalorii, cu evitarea consumului de alcool și o hidratare corespunzătoare”, spune Dr. Daniela Gabriela Zaharie.