decembrie 9, 2022

Creste ingrijorator gaura data in buget de masurile populiste

Se face o gaura din ce in ce mai mare in bugetul tarii, in special din cauza majorarilor salariale si a altor masuri populiste luate de guvernarea PSD.

S-a tras linie dupa sase luni de executie a bugetului general consolidat de anul acesta si s-a constatat un deficit de 6,3 miliarde de lei (0,77 la suta din PIB), fata de deficitul de 3,9 miliarde lei (0,51% din PIB) înregistrat in aceeasi perioada a anului 2016. Minusul de anul acesta este asadar cu 35 la suta (2,2 miliarde) mai mare decat minusul din aceeasi perioada de anul trecut, reiese din datele Ministerului Finantelor.

Salariile marite ale bugetarilor au adus cheltuieli
cu aproape 20 la suta mai mari decat anul trecut

Cheltuielile de personal au crescut cu 19,5% fata de aceeasi perioada a anului precedent. Se ajunge aici din cauza cresterilor salariale acordate in 2017. Au crescut cu 15 % salariile din sanatate si ale personalului platit din fonduri publice din institutiile si autoritatile publice ale administratiei publice locale, care beneficiaza de majorarea cu 20% începând cu 1 februarie 2017. S-a majorart si salariul de minim brut pe tara de la 1.250 lei la 1.450 lei din 1 februarie 2017. Au crescut de la 1 februarie 50% si salariul brut si sporurile pentru personalul din institutiile publice de spectacole sau concerte începând cu 1 februarie 2017.
Cele de mai sus se adauga la majorarile salariale acordate în a doua parte a anului 2016, respectiv aplicarea, începând cu luna august 2016, a prevederilor O.U.G. nr. 20/2016 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice în anul 2016.

Ajutoarele sociale si pensiile
atarna mult mai greu ca altadata

Cheltuielile cu asistenta sociala au crescut fata de anul precedent cu 9,8%, fiind influentate, în principal, de majorarea cu 5,25% a punctului de pensie de la 1 ianuarie 2017, ajungând la 917,5 lei, precum si alte masuri ce au fost aprobate în timpul anului 2016 care au contribuit la sporirea cheltuielilor sociale cum sunt: cresterea numarului de beneficiari de ajutor social prin excluderea alocatiei de stat pentru copii din veniturile familiei la stabilirea ajutorului social (VMG); majorarea indemnizatiei acordate adultului cu handicap vizual grav prin majorarea cu 25% a salariului net al asistentului social debutant cu studii medii din unitatile de asistenta sociala din sectorul bugetar, altele decât cele cu paturi, si majorarea numarului de persoane încadrate în diverse tipuri de handicap; majorarea si modificarea modalitatii de stabilire a indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului si stimulentul de insertie; pensii de serviciu pentru grefieri, personal aeronautic, functionari publici parlamentari, auditori ai Curtii de Conturi.

Incasarile mai mari din impozite pe salarii
si taxe nu pot acoperi minusurile

S-au înregistrat cresteri fata de anul trecut la încasarile din contributiile sociale (+16,1%), din impozitul pe salarii si venit (+11,5%) si din venituri din capital (+14,2%).
Încasarile din alte impozite si taxe pe bunuri si servicii au crescut cu 62,1% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Încasarile din impozite si taxe pe proprietate au scazut insa cu 5,2% fata de perioada similara din 2016, fiind determinata, în principal, de eliminarea de la 1 ianuarie 2017 a impozitului pe constructii speciale.
În ceea ce priveste veniturile din TVA, acestea au înregistrat o scadere cu 4,3% fata de primele sase luni ale anului 2016, pe fondul reducerii, începând cu 1 ianuarie 2016, a cotei standard de TVA de la 24% la 20%, masura care s-a reflectat în încasari începând cu luna februarie 2016. Totodata, din februarie 2017 se reflecta în încasari si efectele reducerii cotei standard de TVA de la 20% la 19%.
Încasarile din accize au fost cu 7,6% mai mici comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, fiind influentate de reducerea nivelului acestora pentru unele produse energetice începând cu 1 ianuarie 2017.

Premierul spune ca mizeaza pe Fisc
sa impuna mai multa “disciplina financiara”

Desi România are un deficit bugetar de 3,2% din PIB în primul semestru, premierul Mihai Tudose nu pare a se impacienta ca exista riscul ca tara sa nu se încadreze, la finalul anului, în tinta de deficit de 3%. Semnalul de alarma de la Bruxelles privind deficitul bugetar nu sperie guvernul de la Bucuresti. Premierul Mihai Tudose: „Eurostatul a spus ca este 3,2%. Am înteles, si?”, a spus seful guvernului. „Niste masuri clare de disciplina economico-financiara vor duce în mod cert la echilibrarea bugetului si la tinut deficitul la 3%. Asta înseamna o munca mai intensa, mai asidua a celor de la ANAF, pe disciplina financiara si în fapt a fost vorba si de o punere în practica a marilor probleme de investitii”, a mai spus premierul Tudose.
România înregistreaza cea mai mare crestere a deficitului bugetar din PIB în primul trimestru din 2017 comparativ cu trimestrul trecut, de la 1,8% în trimestrul 4 din 2016 la 3,2% în trimestrul 1 din 2017 – calculat dupa standardele europene ESA – potrivit unui raport Eurostat.
Deocamdata, guvernarea PSD a ratat implementarea de solutii pentru a aduce bani la buget. S-a renuntat la impozitul pe gospodarie, apoi la impozitul pe cifra de afaceri si in cele din urma si la taxa de solidaritate pe salarile mari.
S-a hotarat in schimb impozitarea cel putin la nivelul salariului minim de 1.450 de lei a contractelor de munca cu norma redusa, incepand cu 1 august, masura de care vor fi afectati peste un milion de romani.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *