octombrie 3, 2022

Crescatorii de porci si de pasari îsi asteapta subventiile promise de Ministerul Agriculturii

Zeci de fermieri nu mai sunt considerati eligibili pentru a intra în posesia banilor

rn

Fondurile europene reprezinta sansa dezvoltarii agriculturii românesti, o sansa pe care România nu îsi poate permite sa o piarda. Cu toate acestea, ultima decizie a Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale anuleaza eforturile fermierilor de a-si valorifica efectivele cu sprijinul fondurilor europene.
Dupa ce pâna nu demult, le plângeau de mila crescatorilor de porci, acum reprezentantii MADR le-au transmis, prin intermediul reprezentantilor APIA, ca o parte din cei care au aplicat în luna mai 2018 pentru Masura 14 – subpachetele pe bunastare, nu sunt eligibili.
„Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine, o organizatie ce este mereu aproape de fermieri si de nevoile lor, a dialogat cu asociatiile europene din care face parte si a transmis faptul ca legislatia UE prevede posibilitatea platii retroactive, asa cum este si în acest caz. Masura 14 a fost anuntata în cursul lunii mai si trebuia sa intre la plata de la 1 ianuarie 2018.
MADR refuza sa sprijine fermierii români, care cu buna-credinta au aplicat pentru aceste fonduri si care au populat fermele timp de o jumatate de an, cu respectarea conditiilor, în baza asigurarilor venite de la APIA ca vor primi banii europeni.
Astfel, MADR a informat fermierii de faptul ca nu vor beneficia de sumele compensatorii de la UE, chiar daca fermierul a îndeplinit toate conditiile de bunastare superioare, invocând motive create artificial.
Vor fi afectati peste 50 de fermieri crescatori de pasari care cresc aproximativ 50 de milioane pasari pe an si crescatori de porci care cresc în jur de 300.000 de porci/an.

rn

Având în vedere ca majoritatea au proiecte în derulare, în absenta fondurilor aferente masurii de bunastare, acestia nu vor mai putea îndeplini obiectivele asumate prin proiect, fiind împinsi astfel în pragul falimentului.
Pe aceasta cale, solicit public Ministrului Agriculturii, Petre Daea, sa respecte drepturile fermierilor care au îndeplinit conditiile pentru accesarea fondurilor aferente Masurii 14. Interpretarea neconforma de catre Ministerul Agriculturii a legislatiei europene si în defavoarea fermierilor nu face altceva decât sa-i îndeparteze si mai mult pe fermierii români de perspectiva unei dezvoltari europene” a declarat europarlamentarul Daniel Buda, originar din Salaj.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.