noiembrie 27, 2022

Crescatorii de porci au dat chix anul acesta

Mai sunt câteva zile pâna la Craciun. Dupa tradiție, fiecare familie se gândește sa aiba o masa îmbelșugata din care sa nu lipseasca cârnatul, caltaboșul ori șunca. Mizând pe o cerere mare de produse din porc în aceasta perioada a anului, crescatorii de porci au crezut ca vor da lovitura ca în alți ani. Numai ca socoteala de acasa nu se potrivește cu cea din târg, la modul propriu vorbind. Piața porcilor este în declin din cauza ca este o cerere scazuta a cumparatorilor. Abatoarele și fabricile de preparate din carne aduc porci vii din Ungaria, la prețuri foarte mici, de 5 – 5,5 lei pe kilogram, uneori și sub cinci lei.

Grigore face marketing “door-to-door” sa-și vânda porcul

Am cunoscut zilele acestea un gospodar din Horoatu Crasnei, Grigore Mureșan, care umbla pe la ușile apartamentelor de pe strada Doja din Zalau și întreba locatarii daca nu doresc porci de Craciun. Omul trecuse de 70 de ani și a crescut și el toata vara patru guițatori cu gândul ca unul va fi pentru familia lui, iar pe trei îi va vinde. Dar n-a fost sa fie așa. A ramas cu trei porci în coteț, fiecare având peste suta de kilograme, și nu se poate scapa de ei. Tristețea badii Grigore e ca-i manânca tot malaiul și ce câștiga la pod da la vama. L-am întrebat cât cere pe kilogramul de porc viu. “Eu cer 7 lei, dar l-aș da și cu 6,50 lei, ca îmi manâ-nca sufletul. Nimeni în sat nu ma întreaba de ei, ca sa-i duc la târg dau o gramada de bani și nu-s sigur ca-i vând. Așa ca încerc pe aici pe la Zalau, poate se gasește cineva sa cumpere macar un porc”, spune deznadajduit Grigore din Horoatu Crasnei.

Porcii se vând greu în târguri la prețul rentabil

In târgurile de animale din Jibou, Crasna ori Sarmașag prețul porcilor vii pentru sacrificat oscileaza între 7 și 7,50 lei pe kilogram. Guițaorul cu o greutate în jur de 100 de kilograme se vinde cel mai bine. Porcii peste 150 de kilograme se vând cu 7 sau chiar 6,50 lei. Sâmbata, la târgul din Jibou am numarat peste 70 de porci de sacrificat. Se vindeau greu. In schimb, erau cautați purceii din lada. Gospodarul își face iarna car și vara sanie. Adica achiziționeaza de pe acum purcelușul pentru a-l face porc de sacrificat la Craciunul viitor. stop_coloana

Crescatorii ies în paguba din cauza porcilor din Ungaria

“Niciodata porcii n-au fost chiar atât de ieftini. Anul trecut s-au vândut cu 8 – 10 lei kilogramul, dar în acest an oferta de porci pe piața este foarte mare și prețul se menține scazut. Cumparatori sun puțini, deoarece multa lume nu mai sacrifica porci, mulțumindu-se sa cumpere produsele din magazine. La abator prețurile sunt și mai mici, de 4 – 4,5 lei pe kilogram, din cauza importurilor masive din Ungaria și Polonia. Am mai mulți porci de vândut și o sa-i dau la prețul care circula pe piața, deoarece daca îi țin voi pierde și mai mult. Ieșim în pierdere, fara discuție, iar daca continuam așa, prognoza pentru anul viitor nu este deloc încurajatoare. Crescatorii vor renunța sa mai îngrașe porci, deoarece este o activitate solicitanta și nerentabila”, ne-a spus Sereș Arpad, primarul interimar al comunei Meseșenii de Jos, fermier și el.
Nu numai Sereș Arpad, ci și alți fermieri din comuna Meseșenii de Jos și din alte comune ale Salajului care au porci de vândut sunt foarte dezamagiți. Aceștia spun ca toate eforturile și sacrificiile pe care le-au facut de-a lungul anului pentru a putea ieși cu porci pe piața de sarbatori au fost în zadar. Chiar daca obțin 6 sau 7 lei acum pe kilogram, nu-i mulțumește, fiind un preț prea mic în comparație cu cheltuielile pe care aceștia le-a facut pentru a putea hrani animalele.
Discutând cu unul dintre crescatorii de suine din Cehu Silvaniei, al carui nume am fost rugat sa-l trecem sub anonimat, acesta spunea ca livreaza porcii la “Ferma” din Baia Mare. Întrebat de preț a spus ca atâta cât vrea patronul, “dar e o batjocura”, a conchis fermierul.

 

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *