Recent Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a emis Hotararea nr 57 privind "Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de sustinere a crescatorilor de ovine pentru comercializare lanii. De fapt aceasta Hotarare este o completare la HG nr.500/2017. In recentul act legislativ sunt precizate conditiile de leigibilitate si actele necesare pentru crescatorii de oi care predau lana la centrele de colectare cu "fabuloasa" suma de un leu pe kilogramul de lana. Potrivit Hotararii, pentru a primi ajutorul de minimis, exploatatia oierului trebuie sa fie inscrisa in Registrul National al Exploatatiilor.

rn

Inscrierea in programul de sustinere a crescatorilor de ovine se face in termen de 45 de zile de la publicarea Hotararii nr 57 (12 februarie 2019) si se finalizeaza in data de 28 martie. Actele necesare pentru inscriere sunt: copie a actului de identitate, copie dupa certificatul de inregistrare la oficiul national al refgistrului comertului pentru persoane juridice, dovada de cont bancar, declaratie pe propria raspundere, dovada inregistrarii in Registrul National al Exploatatiilor pana la data depunerii cererii de inscriere, copie dupa atestatul de producator. Perioada de cerere in care lana poate fi valorificata este intre 29 martie – 30 septembrie 2019. Solicitantii inregistrati in Registul unic du obligatia de a depune documentele justificative caare atesta comercializarea productiei de lana obtinute pana la data de 1 noiembrie 2019. Pe fila din carnetul de comercializare trebuie trecut numarul Contractului de livrare si data.

rn

Lana de la oile salajenilor se colecteaa in alte judete

rn

Desi Hotararea de Guvern nr. 500 a aparut in 2017, in judetul Salaj pana la ora actuala nu exista nici un centru de colectare a lanii. Potrivit lui Valentin Duca, directorul Directiei Judetene Agricole Salaj 6-7 crescatori de oi au intentia de a deschide un centru de colectare a lanii, dar deocamdata totul e in stadiu intentie. Anul trecut crescatorii de oi din Salaj au livrat lana la centre de colectare din Maramures, Bistita Nasaud si Bihor.
O idee vecina cu paguba
In judetul nostru exista in jur de 1075 de crescatori de ovine. In programul de sustinere prni ajutorul de minimis s-ai inscris 987 de crescatori de oi, insa cei care au predat cu adevarat lana au fost doar 270 de crescatori, cu o cantitate totala de 535 tone de lana. Din discutiile avute cu cativa crescatori de oi, al caror numar a sporit odata cu acordarea subventiei pe cap de ovina, a reiesit ca nu prea merita sa duci lana la centrele de colectare. De pe o oaie scoti 3 kilograme de lana iar tunsul unei oi te costa 5 lei. Daca mai adaugi si deplasarea in alt judet ca sa o livrezi vei observa ca iesi in paguba. Dovada sta si faptul ca din cei peste o mie de crescatori de oi salajeni, doar 270 au predat lana la centrele de colectare. Ideea ministrului Agriculturii, Petre Daea n-a prins radacini asa cum se astepta.