Cresc salariile politistilor

Salariile a peste 68.000 de politisti vor fi majorate in urma Ordonantei de urgenta initiata de Ministerul Afacerilor Interne si aprobata la data de 14 mai 2020, de Guvernul Romaniei, potrivit unui comunicat postat pe site-ul institutiei.
"Aceasta ordonanta face un act de dreptate si, daca la vremea respectiva predecesorii mei ar fi aplicat legea asa cum trebuia, astazi nu era nevoie sa adoptam acest act normativ", a declarat ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, la finalul sedintei de guvern de joi, 14 mai.
Potrivit MAI, actul normativ adoptat stabileste plata unor sume care nu se regaseau in salariile politistilor.
Aceasta Ordonanta de urgenta are rolul de a recalcula drepturile salariale pentru politistii care au un salariu lunar mai mic decat nivelul maxim aflat in plata pentru fiecare functie, grad/treapta, gradatie, vechime in functie sau in specialitate, daca isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii.
Mai mult, se modifica prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 114/2018, care limiteaza in prezent valorile drepturilor salariale la nivelul acordat la decembrie 2018, respectiv la decembrie 2019 (anterior publicarii Deciziei nr. 51/2019), in vederea realizarii recalcularii acestor drepturi.
Totodata, prin actul normativ adoptat se asigura sustinerea financiara a impactului generat de aplicarea efectelor Deciziei nr. 51/2019, fiind esalonata plata drepturilor recalculate si datorate pentru ultimii trei ani.
Concret, in medie, un politist in activitate poate beneficia de o crestere lunara de pana la 400 de lei, in suma bruta, in functie de situatia particulara a fiecaruia.
De masurile adoptate prin prezentul act normativ beneficiaza aproximativ 68.000 de politisti pentru cuantumul sporului de fidelitate, aproximativ 18.000 de agenti de politie pentru cuantumul sporului pentru absolvirea institutiilor de invatamant superior si aproximativ 6.000 de politisti pentru cuantumul sporului de pericol deosebit.
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) precizeaza ca Decizia nr. 51/2019 produce efecte juridice, de la data publicarii, atat pentru politistii in activitate – pentru trecut si pentru viitor, cat si pentru politistii pensionari – pentru trecut. Rezulta, astfel, necesitatea restabilirii drepturilor salariale actuale, recalcularea si plata sumelor salariale identificate ca datorate, tinand cont si de limita termenului de prescriptie de 3 ani, acolo unde se impune acest lucru.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *