Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat tarifele de referință la polițele RCA.

Aceste tarife anunță creșteri consistente, cele mai mari înregistrându-se la categoria de vârstă sub 30 de ani. La această categorie, se înregistrează un avans al tarifului de referinţă între 13 şi 23 la sută în luna august 2022, față de luna februarie 2022.

Tariful de referinţă stabilit de ASF pentru următoarele 6 luni, pe baza datelor calculate din ultimii cinci ani, cresc de la 1.532 lei pentru un vehicul cu o capacitate cilindrică a motorului sub 1200, pentru categoria de vârstă de sub 30 de ani, până la 4.140 lei în cazul unui vehicul cu un motor de peste 2500 cmc.

Această categorie este văzută ca având un grad ridicat al riscului, comparativ cu tarifele de referinţă publicate de ASF în au­gust 2021, creşterile tarifelor RCA sunt sem­ni­ficative ajungând la avansuri între 27 şi 43 la sută.

În ceea ce priveşte restul categoriilor de vârstă, tariful de referinţă este mai mic comparativ cu categoria de vârstă de sub 30 de ani, iar creşterile înregistrate în august 2022 faţă de ultima raportare din februarie 2022 sunt între 1,5 şi 23 la sută.

Cele mai mici creșteri, peste 60 de ani

Cele mai mici creşteri consemnate au fost în zona de vârstă de peste 60 de ani, la autovehiculele cu un motor de 2001-2500 cmc sau peste 2500 cmc. Creşterile tarifelor de referinţă la poliţele RCA sunt de 3,5la sută şi 1,5 la sută, depășind un nivel de peste 1.700 lei.

Din punctul de vedere al tarifelor pentru fiecare categorie, ASF a stabilit un tarif de referinţă la poliţa RCA cuprins între 940 lei şi 2.600 lei pentru categoria de vârstă 31-40 de ani în funcţie de motorizarea vehiculului; pentru categoria de vârstă 41-50 de ani, tarifele sunt între 910 lei şi 2.580 lei; pentru categoria 51-60 de ani, tarifele sunt între 860 lei şi 2.590 lei; iar pentru categoria de peste 60 de ani, tarifele stabilite de ASF sunt cuprinse între 880 lei şi 2.520 lei.

Proprietarii de autovehicule trebuie să aibă în vedere că tarifele de referinţă RCA sunt orientative, iar asigurătorii pot oferi preţuri care să fie sub tariful de referinţă sau peste, în funcţie de istoricul şoferului şi a altor criterii de risc pe care companiile le analizează în momentul în care se face ofertarea.

De asemenea, sistemul de bonus-malus, care fie recompensează şoferii care nu au avut accidente rutiere prin reducerea unui procent din preţul oferit pentru poliţele RCA, fie adaugă un procent la preţ, influenţează preţul final al ofertei pe care şoferii o primesc de la asigurători.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut