Cresc cazurile de Covid 19. Se redeschid centrele de testare

Centrele de testare Covid vor fi redeschise. Creșterea alarmantă a numărului de cazuri de Covid 19 determină oficialii din Ministerul Sănătății să ia măsuri ”pentru a ne face concediile în liniște”, a explicat ministrul Alexandru Rafila.

Oficialul a declarat, luni, în cadrul unei conferințe de presă, că vor fi puse din nou în funcţiune centrele de testare Covid și că sunt necesare câteva măsuri de prevenție pe care oamenii să le ia, astfel încât să se limiteze îmbolnăvirea.

Săptămâna trecută, s-au înregistrat 7.726 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, un număr aproape dublu faţă de săptămâna precedentă. Iar datele din această săptămână arată că numărul cazurilor noi ar putea depăși 10.000.

Ministrul Rafila recomandă purtarea măștii în spațiile publice închise și în mijloacele de transport în comun, pe lângă igiena mâinilor și igienizarea periodică a spațiilor, dar și aerisirea spațiilor publice cât mai des – fiind considerată cea mai eficientă metodă de reducere a transmiterii.

“Ce trebuie să facă o persoană care are simptome COVID? Să se testeze la medicul de familie. Repunem în funcţiune şi acele centre de testare care vor fi accesibile persoanelor, mai ales în weekend, unde se pot duce să preleveze o probă, dacă au simptomatologie, după care fie rămân în observaţie la medicul de familie, care poate să le prescrie şi un tratament, fie merg la un centru de evaluare. Sau, în cazul unei evoluţii mai grave, se duc la spital. Eu cred că abordarea responsabilă şi echilibrată este cheia succesului şi probabil în a doua jumătate a lunii august putem să considerăm că trecem de vârful acestui mini-val – sau val, o să vedem, în funcţie de amplitudine – al pandemiei. Sunt măsuri normale pe care ne dorim să le putem lua ori de câte ori apare vreo ameninţare la adresa sănătăţii publice”, a spus ministrul.

Ca set de măsuri, Alexandru Rafila a recomandat ”utilizarea măştii în spaţiile închise, igiena mâinilor şi aerisirea spaţiilor publice”. Totodată, a subliniat că aceste măsuri nu sunt impuse, ci reprezintă recomandări: “Nimeni nu impune nimic. Sunt doar recomandări, ca să putem să avem o vară cât mai liniştită, să ne putem face concediile, să nu fim în niciun fel în situaţia de a nu putea să mergem în concediu, pentru că ne îmbolnăvim noi sau membrii familiilor. Utilizarea măştii în spaţii închise sau mijloacele de transport în comun şi evitarea aglomeraţiei sunt măsuri deja cunoscute, la fel ca şi igiena mâinilor. Autorităţile locale ar trebui să aibă în vedere igienizarea periodică a mijloacelor de transport în comun. (…) Să asigurăm aerisirea spaţiilor publice. Este una dintre metodele cele mai eficiente de reducere a transmiterii. Nu costă nimic, trebuie doar iniţiativă şi rigoare”, a subliniat oficialul.

Lista cabinetelor sălăjene unde vă puteți testa

Pe lângă testările realizate la centrele de testare, există la nivelul județului Sălaj 45 de cabinete de medicină de familie unde vă puteți adresa, în cazul în care prezentați simptome ale infectării cu SARS-CoV-2.

Lista este publicată pe site-ul Direcției de Sănătate Publică Sălaj și poate fi consultată și AICI.

În ceea ce privește statistica infectărilor în fiecare unitate administrativ teritorială din Sălaj, aceasta nu este publicată. Ultima informare publicată pe site-ul DSP Sălaj este din 8 martie 2022.

Bine de știut este că persoanele confirmate cu Covid-19 pot fi evaluate în centrele de evaluare care asigură servicii clinice, paraclinice și tratamente.

Aceste centre au fost înființate în baza Ordinului MS nr. 3009/2021.

Unul dintre ele funcționează la Spitalul Județean de Urgență Zalău – Ambulator cabinet  boli infecțioase – Zalau, str.Tudor Vladimirescu, nr. 28. Aici este un centru de evaluare adulți (program de lucru luni-joi  8:00 – 15:00, telefon 0746.064.591), dar și un centru de evaluare copii (program de lucru luni-joi 11:00 – 15:00).

Un alt centru este la Spitalul Orășenesc Jibou “Dr.Traian Herța” – Ambulator cabinet pneumologie, Jibou, P-ta 1Decembrie 1918, nr.5. Și aici există centru de evaluare adulți (program de lucru luni-joi 7:00 – 13:00, telefon 0748.820.502), respectiv centru de evaluare copii (program de lucru luni-joi 10:00 – 12:00).

Spitalul Orășenesc “Prof.Dr.Ioan Pușcaș” Șimleu Silvaniei – Corp C, Șimleu Silvaniei, str. George Coșbuc, nr. 29 este centru de evaluare adulți și copii (program de lucru luni-joi 8:00 – 14:00, telefon 0260.679.056).

1 thought on “Cresc cazurile de Covid 19. Se redeschid centrele de testare

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.