Numai în ultima săptămână, s-au înregistrat la nivel național peste 760 de cazuri noi de rujeolă. De la începutul anului până în 9 iunie, când a fost făcută publică de către INSP cea mai recentă statistică a îmbolnăvirilor, în România au fost consemnate 18.146 de cazuri de rujeolă, din care 18 s-au soldat cu decese (5 în București, 4 în județul Brașov, 3 în județul Giurgiu, 2 în județul Argeș, 1 în județul Mureș, 1 în județul Sibiu, 1 în județul Buzău și 1 în județul Constanța). Un deces a fost raportat la un băiețel de numai 10 luni, nevaccinat antirujeolic, contact cu sora sa în vârstă de 13 ani, nevaccinată antirujeolic și diagnosticată cu infecție cu virus rujeolic.

În același interval, la nivelul județului Sălaj au fost confirmate 127 de cazuri de rujeolă, ceea ce înseamnă o incidență a bolii de 60,31 la 100 de mii de locuitori.

Cele mai multe îmbolnăviri se semnalează la grupa de vârstă 1 – 4 ani, următorii fiind copiii între 5 și 9 ani, apoi cei sub un an. Nu doar copiii sunt afectați de această boală infecțioasă. Peste două mii de cazuri din cele 18.146 au fost confirmate la persoane adulte.

Potrivit datelor oficiale, în perioada 6 decembrie 2023 – 9 iunie 2024 s-au administrat, la nivel național,
169.312 de doze de vaccin ROR, din care 27.686 de doze utilizate pentru copii cu vârste între 9
și 11 luni.

Rujeola este o boală virală extrem de contagioasă care poate fi contractată la orice vârstă și care se poate răspândi pe scară largă. Este o boală gravă, care poate duce la complicații și chiar la deces.

Simptomele rujeolei apar, de obicei, după 10-12 zile de la infectare. Simptomele inițiale sunt asemănătoare cu cele ale unei răceli cu rinoree, tuse și febră ușoară; ochii se înroșesc și devin sensibili la lumină; între zilele 3 și 7, temperatura poate ajunge până la 41 ⁰C; o erupție roșie care durează între 4 și 7 zile apare mai întâi pe față și se întinde apoi pe tot corpul; pot apărea și mici puncte albe pe gingii și în interiorul obrajilor.

La 30 % din copiii și adulții bolnavi de rujeolă pot apărea complicații, ca de exemplu otite și diaree. Pneumonia este o complicație potențial gravă care poate duce la decesul unor pacienți cu rujeolă, fiind și cea mai frecventă cauză de deces în rândul celor legate de rujeolă.

Rata mortalității în cazul rujeolei este de 1-3 persoane la 1 000 de cazuri, cel mai mare risc fiind la copiii cu vârsta sub cinci ani și la persoanele imunocompromise.

La circa 1 pacient cu rujeolă din 1 000 apare inflamația țesutului cerebral (encefalită), o afecțiune care duce la handicap neurologic permanent în aproximativ unul din patru cazuri.

Foarte rar, o infecție persistentă cu virusul rujeolei poate produce panencefalită sclerozantă subacută (PESS), o boală în care nervii și țesutul cerebral degenerează progresiv și care este mai probabil să apară dacă infecția cu rujeolă are loc la o vârstă mai mică. PESS apare de obicei după câțiva ani de la îmbolnăvirea pacientului cu rujeolă, în medie după 7-10 ani de la infectare. Printre simptome se numără schimbări de personalitate, deteriorare graduală a stării mentale, spasme musculare și alte simptome neuromusculare. PESS nu se vindecă și duce întotdeauna la deces.

Virusul rujeolei se transmite prin stropii din aer produși când persoana infectată tușește sau strănută. Stropii care conțin virusul pot rămâne în aer mai multe ore, iar pe suprafețele contaminate virusul rămâne contagios până la 2 ore. Persoana bolnavă poate transmite rujeola chiar înainte de apariția erupției (de obicei 4 zile) și timp de aproximativ 4 zile după apariția erupției.

Rujeola se răspândește cu ușurință în rândul persoanelor nevaccinate. Se estimează că o persoană cu rujeolă poate transmite infecția, în medie, la 12-18 persoane neprotejate.

Persoanele nevaccinate împotriva rujeolei sau care nu au avut boala sunt expuse la riscul de a lua rujeolă la orice vârstă.

Singurul mod de protecție împotriva rujeolei este vaccinarea. Vaccinul ROR (rujeolă, oreion și rubeolă) este un vaccin combinat care protejează împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei. Vaccinul ROR este sigur și eficace și are foarte puține efecte secundare. S-au raportat reacții ușoare, de exemplu febră, înroșire și umflare la locul injecției. Unele persoane vaccinate fac o erupție neinfecțioasă ușoară pe piele, asemănătoare cu cea care apare în cazul rujeolei, de regulă după 7-14 zile de la vaccinare, care dispare în interval de 1-3 zile.

Pentru protecția maximă este nevoie de două doze de vaccin. În țările europene, prima doză se administrează la copii cu vârste între 10 și 18 luni. A doua doză se poate administra după cel puțin o lună de la prima doză, conform calendarului național de vaccinare.

Vaccinul ROR se poate administra și la vârste mai mici în caz că există focare. Sugarii cu vârste între șase și nouă luni dintr-o zonă – sau care urmează să călătorească în zone – cu risc mare de expunere la rujeolă ar trebui să primească o doză suplimentară de vaccin ROR. Doza administrată înainte de vârsta de nouă luni este o doză suplimentară la cele două doze cuprinse în programul național de vaccinare, destinate să asigure protecția completă.