octombrie 7, 2022

Cozi la medicamente ca pe vremea raposatului

Bolnavii sunt umiliti. Bugetul pentru retete compensate s-a epuizat ieri, in prima zi a lunii, in numai cateva ore.
Salajenii au stat ieri la cozi imense la farmacii, in prima zi din luna, pentru a-si procura medicamente compensate si gratuite. Bolnavii cronici au cel mai mult de suferit din cauza fondurilor insuficiente pentru medicamente compensate si gratuite din ultimele luni. Farmaciile nu au mai eliberat medicamente pe reteta din data de 4 iulie. Luna precedenta, Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Salaj a anuntat epuizarea fondului in a doua zi lucratoare , fiind inregistrat un consum de peste trei milioane de lei. Pentru luna august a ramas un fond de 1,8 milioane de lei, fiind epuizati toti banii alocati Salajului pentru medicamente cu sau fara contributia asiguratului. Pentru lunile urmatoare, se asteapta o rectificare bugetara. In caz contrar, oamenii vor trebui sa-si cumpere medicamentele la pret integral.
Supliment financiar pentru luna august
Speriati de gandul ca ar putea ramane fara medicamente, inca inainte de deschiderea farmaciilor, salajenii s-au asezat la rand in fata farmaciilor. Ieri, dupa-amiaza, fondul de medicamente disponibil era depasit, insa CAS nu a transmis farmaciilor sa stopeze eliberarea retetelor, mizand pe o suplimentare de fonduri. Veste buna, insa, de la presedintele CAS Salaj, Claudiu Barsan. „Monitorizam zilnic consumul de medicamente compensate si gratuite si lasam putin sa se depaseasca fondul de 1,8 milioane de lei pe care il mai avem pentru luna august. Riscam putin, dar sigur va fi o rectificare bugetara, cu o suplimentare de fonduri inclusiv pe luna august. Ne asteptam la sume mai mari si s-ar putea sa lasam liber farmaciilor sa elibereze medicamente pe retete pana la sfarsitul lunii. Banii trebuie sa ne ajunga pana in noiembrie, pentru ca pe decembrie vom putea plati din bugetul alocat pe luna ianuarie”, ne-a declarat presedintele CAS Salaj.
Salajenii au inghitit pastile de 295 de miliarde de lei vechi
Bugetul alocat CAS Salaj in acest an pentru medicamente compensate si gratuite a fost de 29,5 milioane de lei. Pe langa aceasta suma, salajenii au mai scos din buzunar contributia proprie, diferentiata procentual in functie de calitatea de asigurat al fiecarui beneficiar. Pentru primele cinci luni ale anului, fondul mediu lunar disponibil a fost de aproximativ 4,5 milioane de lei, iar pe lunile iunie, iulie si august a fost redus la jumatate.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.