noiembrie 29, 2022

Cota unica de 16% pe TVA de la 1 ianuarie 2020 proiect trecut de Senat

Senatorii au adoptat, luna trecuta, cu 74 de voturi pentru, nici o abţinere si nici un vot împotriva, propunerea legislativa, nr. 317/2019, pentru modificarea si completarea art.291 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, care propune scaderea cotei generale de tva de la 19% la 16%.

rn

Se doreste scaderea cotei generale de TVA de la 19%, cât este în prezent, la 16% începând cu prima zi a anului urmator.

rn

Proiectul care a trecut de Senat urmareste cresterea conformarii fiscale voluntare, adica plata taxelor, precum si stimularea consumului din producţia interna. Potrivit unor date ale Comisiei Eruopene, in anul 2016, Romania s-a situat din nou pe ultimul loc in privinta gradului de colectare de TVA dintre toate statele membre UE, aspect presentat si in expunerea de motive la proiectul legislativ de reducere a cotei.

rn

Daca propunerea legislativa va trece si de Camera Deputatilor va aduce urmatoarele modificari la nivelul cotelor de TVA: începând cu data de 1 ianuarie 2020 se reduce cota standard de TVA de la 19%, la 16%; începând cu data de 1 ianuarie 2020 se instituie cota redusa de TVA de 5% pentru produse alimentare;

rn

În ultimii ani, cota standard de TVA s-a micsorat de la 24% la 20% începând cu 1 ianuarie 2016, iar de la 1 ianuarie 2017 a scazut din nou de la 20% la 19%.

rn

Pentru a intra în vigoare, propunerea legislativa trebuie adoptata si de Camera Deputaţilor, promulgata de seful statului si publicata în Monitorul Oficial.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *