decembrie 5, 2022

Cosul minim pentru un trai decent al unei familii cu doi copii: aproape 7.000 de lei pe luna, pentru luna trecuta

Astfel, pentru un trai decent, valoarea cosului minim de consum pentru o familie de doi adulti si doi copii pentru luna septembrie 2019 este de 6.954 lei pe luna, in crestere cu 2,8% fata de aceeasi luna din 2018, cand era de 6.762 lei, se arata intr-un comunicat al Fundatiei Friedrich Ebert Stifung.
Pentru o familie de doi adulti si un copil, valoarea cosului minim este de 5.918 lei pe luna, pentru o familie de doi adulti fara copii este de 4.383 lei pe luna, iar pentru o persoana adulta singura, de 2.684 lei pe luna.
Potrivit cercetarii, la capitolul cheltuieli, in cosul minim de consum, cei mai multi bani se aloca pentru locuinta, respectiv 1.822 lei pe luna, in crestere cu 2,3% fata de septembrie 2018, pentru alimentatie, circa 1.459 lei (+3,8%) si pentru imbracaminte si incaltaminte – 670 de lei (+2,9% fata de septembrie 2018). Cercetarea arata ca romanii aloca cei mai putini bani pentru ingrijirea sanatatii, respectiv 111 lei (plus 3,6% fata de anul trecut).
Fondul de economii in cosul de consum este stabilit la 632 lei (+2,8%), iar recreerea si vacanta la 240 de lei (+ 2,5%). Potrivit sursei citate, in luna octombrie, Parlamentul Romaniei a adoptat o lege conform caruia cosul lunar pentru un trai minim decent reprezinta principalul element de fundamentare a salariului minim pe economie si a politicilor salariale. Legea a fost trimisa spre promulgare presedintelui Iohannis in data de 26 octombrie 2019, care are la dispozitie un termen de 20 de zile de la primire pentru a o promulga.
"Promulgarea legii este esentiala pentru predictibilitatea politicilor salariale si pentru asigurarea unui nivel de trai decent lucratorilor. Reamintim ca dincolo de dimensiunea sa sociala, legea raspunde si recomandarilor Comisiei Europene de a defini un mecanism transparent de stabilire a salariului minim", se arata in comunicatul Fundatiei. Presedintele Klaus Iohannis a trimis miercuri, 13 noiembrie, Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 217/2000 privind aprobarea cosului minim de consum lunar.
Seful statului arata ca legea are ca obiect de reglementare inlocuirea conceptului de cos minim de consum lunar cu unul nou, respectiv cel de cos minim de consum pentru un trai decent, stabilirea structurii si componentelor acestuia, precum si a procedurii de actualizare a valorii sale.
Iohannis indica faptul ca prin aceasta lege cosul minim de consum pentru un trai decent, conform structurii si componentelor reglementate si raportat la preturile valabile in septembrie 2018, are valoarea de 6.762 lei/luna si ca valoarea acestuia se actualizeaza anual de catre Institutul National de Statistica si se aproba prin Hotarare a Guvernului.
Se precizeaza ca recalcularea valorii cosului s-a realizat in baza indicilor de preturi comunicati de Institutul National de Statistica pentru luna septembrie 2019 raportat la luna septembrie 2019. Datele s-au bazat pe cercetarea realizata la nivel national pentru fundamentarea unui cos minim de consum pentru un trai decent pentru populatia Romaniei derulat in perioada iulie-septembrie 2018 de Syndex Romania si Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii, care a fost actualizat in septembrie 2019.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *