decembrie 3, 2022

Corul bisericesc "Gloria Dei" -ultimul concert al dirjoarei Maria Porumb?

Am primit la redactie si publicam,  un articol referitor la activitatea profesionala si culturala a doamnei Maria Porumb, dirijoare a corului bisericesc "Gloria Dei", pe care semnatarii articolului o doresc ridicat la rangul de cetatean de onoare al orasului Zalau. 

rn

 

rn

ULTIMUL CONCERT?

rn

Cu cateva zile inainte de Craciun pe strazile Zalaului a inceput "colindul" trupelor… neprofesioniste cu tobe, trompete si… masti. Mult zgomot si putin castig banesc. Sa fie si acesta un colind?!…
Probabil doar la sate se mai perpetueaza inca o palida si grabita traditie a stramosestilor colinde.
Toate se schimba…

rn

Dar nu chiar toate!
Adevaratele colinde, adevaratul spirit al Craciunului a ajuns la noi duminica, 15 decembrie 2019, cu ocazia concertului de adio al prestigiosului cor bisericesc "Gloria Dei" desfasurat in biserica "Sfantul Stefan" din Bradet.
Inaltatoare, pline de simtire au fost cuvintele introductive ale vorbitorilor. Impresionat, elocvent si inspirat filmul derulat despre cei 30 de ani de existenta ai corului si despre concertele din tara si strainatate, despre locurile sfinte sau cu iz mitologic – depinde de tara vizitata.
Gingase si parfumate florile primite in timpul concertului si dupa.
Atat de armonioase si armonizate vocile coristilor!
Atat de puternice emotii si ropote de aplauze.
Dar, cu adevarat impresionante au fost mainile maiastre a dirijoarei corului. doamna Maria Porumb, felul in care transmiteau calmul, increderea, siguranta. Maini ca doi ingeri albi. Maini-ingeri. Aceste albe maini au mangaiat zeci de ani corzile viorii, au folosi diapazonul si bagheta, au format si condus coruri scolare, coruri muncitoresti, apoi, dupa 1989 – timp de trei decenii, acest prodigios cor bisericesc, "Gloria dei", ca o incununare a celor 50 de ani de dirijorat! Foarte rari oameni reusesc sa ramana dedicati "cu trup si suflet" meseriei, si-n anii de profesorat si dupa pensionare. O viata de cantec! Mainile-ingeri, inima plina de sfanta simtire si mintea mereu treaza au fost mereu preocupate de bine si frumos. Doamna profesoara si-a facut totdeauna timp sa asculte, sa stearga lacrimi, sa ajute, sa mangaie, sa aline, sa trudeasca zeci de ani. Amintim si de talentul scriitoricesc si de spiritul de arhivar constiincios – ambele valorificate in zeci de articole incluse in cele doua carti despre parcursul european al corului, carti-marturie aparute in 2010 si 2015.
Suntem mandri si recunoscatori ca le-am primit si noi, deoarece merita citite si rascitite pentru a fi mai aproape de Dumnezeu si de semenii nostri. Si, revenind la sincerele noastre aprecieri despre "mainile-ingeri, inima plina de sfanta simtire si mintea mereu treaza" a minunatei doamne, vom cita si alte cateva aprecieri adresate sufletului corului, doamna Maria Porumb, preluate chiar din cartile domniei sale:
Dr. Mihai-Ionel Iacob: "Infruntand vitregia vremurilor, obligatiile unor manifestari festive in care "arta" era exclusa, deschiderea catre marea muzica, cea inchinata Domnului, reprezinta de fapt deschiderea sufletelor catre frumos. “
Prof.univ.dr. Ghe. – Ion Vuscan: "Apreciez talentul, pasiunea si profesionalismul cu care v-ati dedicat, in toti acesti ani, unei prezente scenice de inalta tinuta artistica, in fata unui public tot mai numeros, abordand un repertoriu complex."
Prof. Adi Seiller-Teiber – Germania: "O admir pe Maria pentru toate succesele in cariera ei de profesoara, directoare, inspectoare si dirijoare a diverselor coruri laice si bisericesti, cum e acest renumit cor, "Gloria Dei" cu nenumarate concerte din tara si strainatate."
Preot Gelu-Valentin Porumb: "In fata eternitatii, cateva decenii sunt o clipa, dar in fata posteritatii, ele raman ca o coroana stralucitoare de nevointe si impliniri, de bucurii si realizari, de cantare si incantare."
Preot Septimiu Gudea: "Omul sfinteste locul si da valoare lucrurilor. Distinsa doamna profesoara Maria Porumb a stiut sa fie un liant perfect in formidabila echipa a corului "Gloria Dei", acest mozaic de personalitati, pe cat de puternice, pe atat de diverse, imbinand in mod fericit profesionalismul muzical cu propria traire si simtire religioasa, transformand cantarea corala intr-o ofranda adusa lui Dumnezeu, ce insoteste la fiecare Sfanta Liturghie rugaciunile crestinilor."
Dr. ing. Gh. Indre: "Slujbele de cununie au imprumutat, gratie corului, ceva din stralucirea marilor ceremonii de incoronare, facand de neuitat trairea unica a acelui moment esential din viata tinerilor miri."
Inv. Maria Blaga: "De-a lungul celor 30 de ani, pasii ne-au purtat atat in tara, cat si dincolo de hotarele ei, unde am fost invitati de fratii nostri romani, plecati acolo. Intalnindu-ne cu ei, le-am alinat dorul de casa, dorul de tara. Multe lacrimi de dor si de bucurie au curs pe obrajii lor si ai nostri, atat la Sfintele Liturghii cat si in momentele de destainuire, la agape."
Prof. Elena Stefan: "Concertul de colinde, pe care an de an le-a sustinut acest prestigios cor, au fost un adevarat regal de cantari religioase, colinde si poezie."
Ionel Ciunt, primar Zalau: "Bunul Dumnezeu sa va intoarca insutit frumosul pe care-l raspanditi, stimata doamna Maria Porumb!"

rn

Asemenea oameni truditori si merituosi, cum este doamna Maria Porumb, ar trebui sa fie ridicati la rangul de "Cetatean de onoare al orasului". Incontestabil!
Si, in ton cu domnul profesor Grigore Grigorut, "La ceas aniversar, felicitari si cele mai alese ganduri, multa sanatate si numai bucurii, alaturi de cei dragi, alaturi de lumea care o cunoaste si o iubeste."

rn

Semneaza doi oameni care o iubesc si-o pretuiesc,
Doina si Silviu Gavris

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *