Corpul de Control al Guvernului a inceput sa verifice documentele de la Secretariatul General al Executivului, cancelaria premierului si ministerele Justitiei, Mediului, Afacerilor Externe si Finantelor care dau dreptul companiei Sterling Resources sa extraga hidrocarburi din Marea Neagra.
„Controlul are drept scop verificarea respec-tarii legislatiei privind acest contract”, a declarat, ieri, agentiei MEDIAFAX, presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), Gelu Maracineanu.
Un astfel de control a fost initiat luni la ANRM. Verificarile au fost solicitate de premierul Emil Boc, ca urmare a dezbaterii privind actul aditional dintre Sterling Resources si ANRM la un contract incheiat in 1992, care permite companiei sa exploateze rezervele de petrol si gaze aflate in doua perimetre din Marea Neagra.
Actul aditional a fost aprobat, in noiembrie 2008, printr-o hotarare a fostului Executiv, condus de Calin Popescu Tariceanu, la sfarsitul mandatului.
Hotararea de Guvern este semnata de presedin-tele ANRM si de seful Cancelariei premierului, Dorin Marian, si este avizata de ministrul Mediului, Attila Korodi, de cel al Economiei, Varujan Vosganian, iar in cazul Ministerului Justitiei, stampila apartine unui secretar de stat.
Ulterior, presedintele ANRM de la acea data, Bogdan Gabudeanu, a fost eliberat din functie, fiind inlocuit de Maracineanu.
In 1992, compania Rompetrol, care reprezenta la acea data statul roman, si consortiul format din firmele Enterprise si Canadian Oxy au incheiat un acord de explorare si impartire a productiei.
Acordul a fost preluat ulterior de firma Paladin, de la care a ajuns, in 1997, la Sterling Resources. In 1993, Rompetrol a fost privatizata, iar locul companiei in acordul cu Sterling a fost luat de ANRM.
Corpul de Control al Guvernului verifica institutiile implicate in acordurile cu Sterling
Articole
Lifturi panoramice, râu artificial, alei suspendate – proiectul de extindere a Salinei Turda
Obiectivul turistic care atrage anual milioane de vizitatori se extinde, după cum a anunțat primarul municipiului Turda, Cristian Matei. Poriectul de extindere vizează amenajarea Minei Iosif și, fiind finalizată procedura de evaluare tehnico-financiară, trece în etapa de precontractare. Noua mină va avea 10.000 de metri pătrați, va include cinci lifturi panoramice, un râu artificial și mai multe alei suspendate. Investiția se ridică la peste 25 de milioane de euro, iar autoritățile locale estimează că numărul vizitatorilor se va…
Mai mult...Citadin vrea să finalizeze asfaltările pe câteva străzi din Zalău
Echipele societății Citadin lucrează în aceste zile la modernizarea străzilor Meteorologiei, Viitorului, Aleea Bradului, iar pe străzile Irișilor, Gării, Valea Miții, Morii, Viilor, Gheorghe Pop de Băsești și străduțe din localitatea Stâna se execută lucrări de întreținere și pietruire. Potrivit informării Primăriei Zalău, pe Strada Meteorologiei se execută lucrări complexe, inclusiv introducerea în subteran a cablajelor, trotuare, după care urmează asfaltarea. Pe strada Viitorului, lucrările sunt aproape gata, iar strada Aleea Bradului este într-un proces mai amplu…
Mai mult...