septembrie 28, 2022

Corneliu Coposu, omagiat la Bobota și la Bădăcin

Împlinirea a 108 ani de la nașterea marelui om politic Corneliu Coposu, simbol al rezistenței anticomuniste, a fost marcată, vineri, 20 mai, atât la Bobota, în satul natal al Seniorului, cât și la Bădăcin, în casa mentorului său, Iuliu Maniu.

La evenimentele omagiale au participat episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea, scriitoarea Ana Blandiana, Ion-Andrei Gherasim, președinte executiv al Fundației “Corneliu Coposu”, președintele Consiliului Județean, Dinu Iancu-Sălăjanu, vicepreședintele Consiliului Județean Sălaj, Cristian-Claudiu Bîrsan, administratorul public al județului, Marian-Paul Maghiu, și subprefectul județului, Virgil Țurcaș.

Președintele Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu, a adus un omagiu memoriei celui care este considerat părintele democrației post-decembriste, și a depus o coroană de flori la bustul Seniorului, de la Complexul Cultural “Șincai-Coposu” din Bobota.

În a doua parte a zilei, Casa Memorială “Iuliu Maniu” de la Bădăcin a găzduit o dublă lansare de carte. Este vorba despre volumul “Corneliu Coposu sub lupa Securității”, semnată Marin Pop – o culegere de documente din Arhivele Fostei Securități ce reconstituie modul în care Seniorul privea istoria și realitatea în care trăia – și “Poeme”, o colecție de poezii compuse de Corneliu Coposu în cei 17 ani de detenție și așternute pe hârtie abia după ieșirea din închisoare.

“Dacă cineva ar încerca să îl cunoască și să îl descrie pe Seniorul Corneliu Coposu, apofatic, adică prin negație, cred că ar scoate mai pregnant în evidență vocația și erudiția sa creștină, patriotică și românească. Acel cineva ar dezvălui mai ușor «Modelul Coposu», mai ales acum, când trăim într-o lume a anti-modelelor. Acela ar descoperi pe Omul care a avut o singură datorie și anume aceea față de țară și față de propria conștiință.

Pentru cele făptuite sub stindardul crezului său, Corneliu Coposu a fost nevoit să trăiască în condiții ostile. Duhul cunoașterii nu l-a părăsit, însă, niciodată și nici nu și-a pierdut vreodată încrederea în cauza sa. Pentru toate acestea, și nu numai, se impune mai mult ca oricând să fie venerat și luat ca model în ceea ce se cheamă «știința virtuții». Atât Corneliu Coposu, cât și cel care i-a fost mentor, Iuliu Maniu – acești doi apostoli ai neamului românesc – trebuie inserați în arcanul de suflet al fiecărui român și scriși cu roșu în calendarul de inimă al viitorimii țării noastre”, a transmis, în cuvântul său, Dinu Iancu-Sălăjanu.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.