Corneliu Coposu – omagiat de bobotani

Evenimentul s-a bucurat de prezenta IPS Virgil Bercea, episcopul Oradiei
Bobotanul cu valoare de simbol pentru democratia postdecembrista Corneliu Coposu, fiu de preot greco-catolic, din satul Bobota, a fost omagiat, sambata, 6 iunie, de consatenii lui, dar si de membrii ai Partidului National Taranesc Crestin-Democrat(cat a mai ramas din el), printre care si autoproclamatul presedinte Radu Sarbu, oameni de cultura, precum si de clerici si credinciosi greco – catolici, in frunte cu Inalt Prea Sfintia Sa Virgil Bercea, episcop de Oradea. La eveniment au participat si alti invitati, printre care si eurocandidata PDL, Andreea Vass, si vicepresedintele pe Salaj al democrat liberalilor, Septimiu Turcas. De asemenea, mai trebuie mentionat faptul ca intregul eveniment s-a bucurat si de sprijinul prefectului Ionel Ciunt, care a aprobat intreaga activitate, desi manifestarile au avut loc in ajunul alegerilor europarlamentare.
Evenimentul a debutat cu sfanta liturghie la care a slujit vicarul foraneu al Simleului, protopopul Gheorghe Turcas, si alti 12 preoti greco-catolici, iar de la ora 11,00 a avut loc un parastas in fata statuii Seniorului, slujba de pomenire fiind condusa de Virgil Bercea.
Programul manifestarilor s-a incheiat cu un simpozion tematic dedicat Seniorului, de la a carui nastere au trecut 95 de ani. Episcopul Virgil Bercea, doctorul Liviu Garbea, Ioan Lupa Crisan, Radu Sarbu, Andreea Vass si alti invitati au vorbit despre modelul “Corneliu Coposu”, si despre viata si activitatea politica a celui care a patimit in puscariile comuniste, nefiind dispus sa tranzactioneze principii.
Mai avem de invatat
Reusita evenimentului de sambata din Bobota a fost conferita, fara indoiala, si de calitatea participantilor. E necesar sa mentionam insa si efortul preotului greco – catolic George Chis, care, desi se afla de putin timp in Bobota, a inteles pe deplin ca istoria locului obliga. Manifestarea a fost initiata de preot si credinciosii greco-catolici si s-a bucurat si de sprijinul autoritatilor locale precum si al scolii din localitate. Din pacate, nici un membru al executivului primariei nu si-a facut (sau nu a avut) timp sa intampine invitatii veniti de la sute de kilometri distanta pentru a-l omagia pe Corneliu Coposu. Probabil ca va mai trece mult timp pana cand unii o sa inteleaga ca Seniorul a pus pe harta culturala si politica a tarii Salajul si Bobota.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *