Copil abandonat din Sălaj, salvat la Cluj printr-o operație în premieră

Un copil de doi ani și jumătate din Sălaj, abandonat de părinți încă de la naștere, a primit șansa la o viață normală în urma unei premiere medicale în Europa de Est. Copilul, care s-a născut cu o afecțiune medicală gravă, nu putea fi hrănit decât prin intermediul unei sonde nazo-faringiene. Acum, grație efortului unei echipe de medici din Cluj, de la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie “Dr. Octavian Fodor”, copilul poate mânca dintr-o sticlă cu biberon.

Copilașul a devenit acum cel mai tânăr pacient operat pentru o afecțiune gastroenterologică gravă, precizează stirimed.ro.

“Trebuia să îi dăm șansa la o viață normală. Nu putem evolua, dacă nu dăm șansa fiecărui individ să fie tratat, atunci când are nevoie. De fapt, acesta este și mesajul pe care vrem să îl transmitem: acest copil are dreptul la o viață normală. Noi, ca echipă medicală, ne-am asumat această decizie”, a afirmat profesorul Marcel Tanțău, medicul chirurg care a realizat intervenția endoscopică, citat de sursa menționată.

Copilul de doi ani și jumătate a fost abandonat de părinți încă de la naștere. Spitalul i-a devenit casă, iar cadrele medicale și personalul de la DGASPC Sălaj au fost familia lui.

A fost diagnosticat cu acalazie și a ajuns la Cluj, la profesorul Marcel Tanțău, de la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie “Dr. Octavian Fodor” Cluj.

„Noi suntem spital de adulți, dar, când sunt cazuri foarte grave, preluăm și copii. Premiera în acest caz este că vorbim de un pacient de vârstă foarte mică. Această afecțiune este una întâlnită rar. Iar la copii, nici nu știu dacă a mai fost vreun caz până acum. Este vorba despre un mușchi care crește între esofag și stomac și blochează trecerea alimentelor. Noi am intervenit și am tăiat acest mușchi. Era singura cale să îi redăm copilului șansa la o viață normală. Această procedură endoscopică este una precisă. Intervenția a durat 40 de minute, iar recuperarea și evoluția copilului au fost bune. El deja mănâncă normal lapte”, a explicat medicul care a efectuat operația, într-o conferință de presă susținută, miercuri, la Cluj.

Dr. Carmen Culcițchi, medic primar Secția Pediatrie 4, din cadrul Spitalului Clinic pentru Copii Cluj este cea care a dus cazul copilului în fața profesorului Tanțău. Iar un rol extrem de important în toată intervenția l-a avut anestezistul, dr. Daniel Nour, medic primar Secția Pediatrie 4, în cadrul Spitalului Clinic de Copii Cluj. Și singurul medic anestezist din Cluj care a acceptat să sedeze pacienți atât de mici, menționează stirimed.ro.

„Despre copiii ca el, abandonați și ai nimănui, cu probleme medicale, de obicei se spune: „lăsați-i-i, nu îi mai chinuiți, oricum nu au nicio șansă”. Dar, haideți să le dăm o șansă și lor. Din acest punct de vedere spun <Jos, pălăria> pentru DGASPC Sălaj, pentru cum s-au preocupat de acest caz”, a spus dr. Carmen Culcițchi, care a făcut parte din echipa ce a realizat opera’ia.

Deocamdată, copilul mănâncă lapte, însă în următoarele 6 luni are șanse să mănânce normal.

Sursa foto si video: stirimed.ro

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut