decembrie 2, 2022

Copiii vor primi o masa calda. Adio lapte si corn la scoala

Proiectul legislativ prin care elevii urmeaza sa primeasca o masa calda la scoala, in loc de lapte si corn, a fost adoptat tacit de Senat.
Initiatoarea proiectului de lege este Raluca Turcan, care sustine necesitatea introducerii unei mese calde pentru elevii din ciclul primar si gimnazial, ca solutie alternativa la actualul program "Laptele si cornul".
In prezent, elevii beneficiaza de programul "Cornul si laptele", care a fost introdus in scoli incepand cu anul 2002, iar cei care se bucura de beneficiile programului sunt copiii din gradinite si din scoli generale.
Valoarea totala a programului "Cornul si laptele" in anul scolar 2019-2020 este de 540.474 mii lei (112.598.673 euro), insa o parte a senatorilor au considerat ca acesta genereaza, in prezent, o risipa de bani publici, fapt care este mentionat si in expunerea de motive a proiectului de lege.
Mai exact, vorbim de propunerea legislativa privind programul de alimentatie sanatoasa pentru elevii din invatamantul obligatoriu primar si gimnazial, de stat si privat, care presupune generalizarea unui program de alimentatie sanatoasa in scoli.
Programul propune ca, in loc de lapte si corn, elevii sa poate beneficia de un pachet alimentar in valoare de 10 lei-masa calda sau un pachet diversificat acolo unde nu exista cantine sau sali de mese.
"Daca se introduce acum un program de diversificare, pe masura imbunatatirii conditiilor in scoli, in aproximativ 3-5 ani se poate ajunge la o masa calda pentru fiecare elev", este mentionat in expunerea de motive a proiectului legislativ.
In anul 2010, guvernul Romaniei a creat si un program similar, mere in scoli", prin care elevii din clasele 1-8 din invatamantul de stat si privat primesc gratuit cate un fruct proaspat zilnic, timp de 100 zile de scolarizare, in intervalul noiembrie-martie.
Programul de incurajare a consumului de fructe in scoli este insa parte a unui program european, finantat in proportie de 75% din fonduri UE.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *