Copiii ”capsunarilor”, ocrotiti cu amenzi

In locul parintilor, o ruda, invatatorul si primaria
Obligativitatea parintilor care pleaca la munca in strainatate de a-si lasa copiii in grija unei rude din tara va fi legiferata. Senatul a adoptat, un act legislativ potrivit caruia parintii care au copii in intretinere si doresc sa obtina un contract de munca in strainatate au obligatia de a notifica la primarii intentia de a pleca, cu 40 de zile inainte de a parasi domiciliul. In caz contrar, vor primi amenzi cuprinse intre 2.500 si 10.000 de lei. Rudele care urmeaza sa ia in intretinere un copil trebuie sa aiba capacitate deplina de exercitiu, sa nu sufere de boli imobilizatoare si sa nu fie decazute din drepturi parintesti sau declarate incapabile de a fi tutori.
Si cadrele didactice au obligatii. Acestea trebuie sa anunte Serviciile de Asistenta Sociala daca au luat la cunostinta de savarsirea oricarei forme de abuz asupra copilului ai carui parinti sunt plecati la munca in strainatate, altfel pasibilie de o amenda cuprinsa intre 5.000 si 15.000 de lei. De asemenea, ar putea fi sanctionate si daca nu anunta autoritatile in legatura cu orice deviatii comportamentale suspecte care denota afectiuni psihice sau fizice.
Totodata, la sesizarea cadrelor didactice, serviciile de asistenta sociala din cadrul primariilor vor verifica in mod deosebit situatia copiilor ai caror parinti sunt plecati in strainatate, sanctiunea pentru nerespectarea acestei prevederi legale fiind amenda cuprinsa intre 5.000 si 10.000 de lei. Sunt prevazute sanctiuni pentru autoritati si daca nu asigura un numar suficient de asistenti sociali care sa se ocupe de cazurile copiilor ai caror parinti lucreaza temporar in strainatate. Urmeaza ca si deputatii sa adopte actul legislativ.
Peste 2.000 de copii in judet
Potrivit ultimei statistici realizate de catre Inspectoratul Scolar Judetean, in Salaj sunt peste 2.000 de elevi care au parintii plecati la munca in strainatate. Insa acesta este numarul oficial. In realitate, sunt mai multi copii care au ramas in grija rudelor, iar autoritatile nu au fost instiintate.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *