Conturile Revolut pot fi poprite. Există precedent în deciziile a două instanțe; ANAF confirmă verificarea conturilor

Conturile de Revolut pot fi supuse popririi, au decis magistrații din România, în două dosare ale unor clienți care au datorii la alte instituții bancare, după cum a prezentat informația în exclusivitate Fanatik. Cele două hotărâri ale instanțelor de judecată reprezintă o premieră în țara noastră, deoarece românii utilizau cardurile Revolut fix pentru că nu se putea institui poprirea pe conturi în lipsa reglementărilor necesare.

Primii care au acționat în instanță pentru popriri ale conturilor Revolut sunt reprezentanții unei companii de executări silite, fiind vizați doi români asupra cărora BCR aveau deciziii definitive de executare silită. Practic, s-a creat un practică juridică pentru că judecătorii au decis, în ambele cazuri și în primă instanță, poprirea conturilor celor doi datornici.

Potrivit documentării jurnaliștilor de la Fanatik, în România, conturile Revolut în lei sunt ”depozitate” la Libra Internet Bank, ca urmare a unui parteneriat semnat de cele două instituții, în anul 2020. Acest lucru a permis Revolut Payments UAB, deținătoarea aplicației financiare, să poată opera conturi în lei cu IBAN românesc. Mișcarea a poziționat Revolut (care s-a lansat în țara noastră în 2018) ca unul dintre instrumentele financiare favorite ale românilor.

Compania de executări silite a chemat în instanță civilă Libra Bank la finele anului 2021, solicitând instituirea popririi pe conturile a celor doi clienți datornici la Banca Comercială Română. În ambele cazuri, cererea executorului face referire la conturile Revolut ale debitorilor, însă doar Libra apare în dosar în calitate de terț poprit.

Revolut este una dintre cele mai populare aplicații financiare din România. Prin Revolut se pot efectua transferuri rapide, se poate economisi, se poate investi în acțiuni, aur sau criptomonede și se pot rezerva bilete de avion sau vacanțe. În România, Revolut are peste 2 milioane de clienți, ceea ce face din țara noastră a doua mare piață de retail din lume, după Marea Britanie. Cel mai mare beneficiu de până acum despre care nu s-a vorbit oficial este acela că autoritățile pot verifica foarte greu conturile Revolut și au fost aproape imposibil de executat. FANATIK a aflat însă că lucrurile sunt pe cale să se schimbe. Nu doar ANAF a pus ochii pe banii păstrați de români în conturile Revolut, ci și alte bănci care încearcă să-și recupereze banii pierduți în urma unor credite neperformante.

ANAF: ”Putem solicita informații despre rulajele și conturile deschise de clienți la Revolut”

În acest context, ANAF a anunțat de curând, prin vocea președintelui Lucian Heiuș, că a demarat o acțiune de control al averii persoanelor fizice, inclusiv asupra conturilor și tranzacțiilor prin Revolut.

Jurnaliștii de la Fanatik au întrebat reprezentanții ANAF dacă instituția poate controla și institui popriri pe conturile Revolut ale românilor. Poziția Fiscului a fost că ”instituţiile de credit, instituţiile de plată şi instituţiile emitente de monedă electronică sunt obligate să comunice organului fiscal central, zilnic, informaţii cu privire la lista titularilor persoane fizice, juridice sau altor entităţi fără personalitate juridică ce deschid ori închid conturi bancare sau de plăţi, precum şi informaţiile privind data deschiderii şi închiderii pentru fiecare cont în parte”, potrivit dispozițiilor art. 61 alin. (2) lit.a) din Codul de procedură fiscală.

Popririle bancare se înființează, spun cei de la ANAF, având la bază informațiile stocate la nivelul Agenției, pe baza Registrului central electronic de plăți și conturi bancare identificate prin IBAN, operaționalizat începând cu 11 ianuarie 2021. ”Revolut Bank UAB este o instituție de credit care a notificat Băncii Naționale a  României furnizarea de servicii în mod direct pe teritoriul României, începând cu data de 01.07.2022. La acest moment Revolut Bank UAB poate transmite informații în vederea îndeplinirii obligațiilor declarative, în condițiile legii. De asemenea, ANAF poate solicita, în condițiile legii, informații despre rulajele și/sau soldurile conturilor deschise de clienții instituției menționate”, arată reprezentanții ANAF, în răspunsul lor.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut