septembrie 30, 2023

Controverse pe marginea Legii educaţiei

0

Federaţiile sindicale din invăţămant critică decizia Guvernului de a-şi asuma răspunderea pe Legea educaţiei. Politizarea invăţămantului prin descentralizarea sistemului, mai mulţi ani de invăţămant obligatoriu şi prin urmare mai multe ore neplătite pentru profesori sunt doar cateva dintre efectele pe care le va avea noua Lege a educaţiei.
Sincaliştii văd legea ca pe o palmă dată profesorilor
“Este o bătaie de joc. După reducerea salariilor cu 25 la sută, urmează şi această palmă dată cadrelor didactice prin asumarea răspunderii pe Legea educaţiei”, a declarat preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Invăţămant “Spiru Haret”, Gheorghe Izvoranu. “Legea nu este aplicabilă in Romania. Ministrul educaţiei nu are copiii in Romania, nu a lucrat niciodată in invăţămant şi nu are idee ce probleme sunt”, a completat acesta. O altă problemă contestată de sindicalişti este predarea Istoriei şi Geografiei Romaniei in limba maghiară. Sub ameninţarea că părăseşte coaliţia de guvernare, UDMR a obţinut satisfacţie, astfel că Legea Educatiei prevede ca Istoria Romanilor şi Geografia vor fi predate şi in limba maghiară, deşi iniţial ministrul Funeriu refuza categoric această idee. Intr-un top al celor mai controversate prevederi ale Legii educaţiei işi pot face loc numirea directorilor unităţilor de invăţămant de către primari; predarea Geografiei şi Istoriei Romaniei in limba maternă şi mărirea normei de predare pentru profesorii cu experienţă de 25 de ani la catedră.
Ceartă intre deputaţi şi senatori
O dispută nobilă se invarte de ceva vreme in jurul legislaţiei privitoare la educaţie. Cei de la Camera Deputaţilor le reproşează senatorilor, in special lui Mihail Hardău, preşedintele Comisiei de Invăţămant din Senatul Romaniei, că nu fac nimic pentru ca Legea Educaţiei să fie trecută mai repede prin Senatului Romaniei. In replică la acuzele aduse, Hardău spune că ^finalizarea raportului pe marginea Legii educaţiei nu stă sub semnul unei competiţii socialiste intre Senat şi Camera Deputaţilor, ci traduce efortul unanim de a pune bazele unui sistem educaţional responsabil, coerent şi corelat cu standardele educaţionale europene”.
Ioan Abrudan şi Andreea Vass spun că e o lege bună
Inspectorul şcolar general Ioan Abrudan este de părere că “noul conţinut al legii nu trebuie să sperie pe nimeni, pentru că articolele din lege au fost fundamentate pedagogic şi psihologic”. De asemenea, Abrudan spune că “la elaborarea acestei legi au participat specialişti in educaţie şi incubă elemente şi propuneri venite din partea unor oameni ai invăţămantului”. Prezentă vineri la Zalău, Andreea Vass, consilierul primului ministru, a ţinut să le transmită elevilor “să nu se sperie; pe cei din clasele 5-8 de exemplu nu-i afectează modul de examinare”. “Aplicarea legii incepe cu cei care intră intr-un nou ciclu şcolar”, a completat aceasta.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: [email protected]

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut