Controalele de la APIA se pot efectua și fără ca fermierii să fie anunțați

Ghidul controalelor pentru subvenții a fost anunțat oficial de către Agenția Națională pentru Zootehnie. Printr-o postare pe pagina agenției, fermierii sunt informați cum urmează a se desfășura verificările în teren pentru 2021, care sunt obligațiile acestora dar și cele ale inspectorilor județeni APIA, care efectuează controlul.

Agenția Națională pentru Zootehnie este organism delegat pentru efectuarea controlului la fața locului în ceea ce privește următoarele scheme de plată/măsuri de sprijin/ajutor: ajutoare naționale tranzitorii pentru ovine/caprine(ANTZ 9) și sprijinul cuplat în sectorul zootehnic pentru ovine, caprine, taurine din rasă de carne, vaci de lapte, bivolițe de lapte și viermi de mătase.

Controlul se va desfășura pe etape. Perioada de desfășurare are loc după extragerea eșantionului de control până la data limită a perioadei de reținere a fiecărui an, dar și în afara perioadei de reținere. Acest lucru face referire la intervalul de timp în care un animal face obiectul unei cereri unice de plată (declarația privind sectorul zootehnic), și care trebuie reținut în exploatație, inclusiv în evidențele acesteia, pentru care s-a depus cererea.

Vor fi supuși unui control în teren solicitanții de sprijin selectați în eșantionul de control, solicitanții selectați cu ocazia oricăror misiuni de audit și control, precum și persoanele solicitante de sprijin eșantionate manual de APIA în cazul sezizărilor, petițiilor și a oricăror alte neconformități constate de APIA în cursul controalelor proprii.

Înștiințarea controlului la fața locului se poate face cu cel mult 48 de ore înainte de declanșarea propriu zisă a acestuia. Totuși, autoritățile precizează faptul că acest control poate fi efectuat și inopinat, fără ca fermierul să fie notificat.

Inspectorii de control urmăresc următoarele criterii: animalele deținute să fie identificate (crotalii auriculari) conform legislației, datele animalelor deținute pentru care solicitați sprijin financiar să fie actualizate în Registrul Național al Exploatațiilor și în Registrul Individual al Exploatației (medic veterinar concesionar, asociație și propriile evidențe dacă sunteți utilizator SNIIA).

Fermierii mai trebuie să dețină și să prezinte documentele justificative: formularele de identificare(F1), formularele de mișcare(F2), formularele de declarare eveniment(F3), formularul de continuare(F4), și, după caz, pașaportul bovinei, documetul justificativ pentru caz de forță majoră și cel pentru caz de circumstanță naturală. Un ultim criteriu ar fi să mențină pe toată durata perioadei de reținere și să prezinte la control animalele declarate în cererea unică de plată.

Nerespectarea normelor ca urmare a unei acțiuni sau a unei omisiuni direct imputabile fermierului care a solicitat plăți în cadrul schemelor și măsurilor de sprijin în anul calendaristic în cauză conduce la aplicarea de sancțiuni administrative, excepție făcând cazurile de forță majoră sau cirscumstanțele excepționale.

Pentru fiecare control efectuat la fața locului, inspectorii de teren întocmesc un raport de control care permite analizarea detaliilor controalelor efectuate și formularea unor concluzii privind conformitatea cu criteriile de egilibilitate, cu angajamentele și cu alte obligații.

În cazul în care solicitantul refuză sau restricționează accesul în exploatație a reprezentanților APIA pentru efectuarea controlului la fața locului, cererea prin care s-a solicitat sprijin devine neeligibilă.

About Author

One Reply to “Controalele de la APIA se pot efectua și fără ca fermierii să fie anunțați”

  1. Hai lasati.Fiece smecher care fura bani europeni are un inger pazitor la apia.Pe bani of course.Asa ca asta cu controalele inopinate ma face sa-mi crape buzele.hai sictir.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *