februarie 6, 2023

Controale gratuite pentru depistarea tuberculozei la Crasna, Sâg, Horoatu Crasnei, Cristolț și Letca

Începând de luni, 4 octombrie, cinci comune din Sălaj beneficiază de serviciile medicale gratuite ale caravanei mobile de analiză âa sănătății plămânilor. Crasna, Sâg, Horoatu Crasnei, Cristolț și Letca sunt comunele unde se implementează proiectul ”Screening TB” derulat cu fonduri europene de Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din București.

Aceste comune au fost selectate ținând cont de numărul de cazuri noi de tuberculoză înregistrate în utlimii ani, mai mare decât în alte zone ale județului. Conform datelor statistice, incidența tuberculozei în Sălaj este de 21,8 cazuri la suta de mii de locuitori.

Caravana ”Screening TB” va rămâne o lună de zile în județul Sălaj și va asigura accesul facil, aproape de casă, la consultațiile medicale gratuite puse la dispoziție în cabinetul mobil, o camionetă dotată cu aparatură de radiologie și diagnostic molecular rapid – cea mai avansată metodă de identificare a infecției cu bacilul tuberculozei – precum și un program de inteligență artificială care ajută la depistarea tuberculozei și a altor 14 patologii pulmonare. Serviciile medicale ale caravanei sunt asigurate de personal medical specializat.

Mobilizarea populației pentru participarea la screeningul gratuit al tuberculozei se realizează cu ajutorul Direcției de Sănătate Publică Sălaj, a autorităţilor locale, a rețelei de asistență medicală comunitară, prin implicarea echipelor comunitare integrate (asistenți medicali comunitari, mediatori sanitari, asistenți sociali) și a medicilor de familie, proiectul beneficiind de suportul Prefecturii județului Sălaj, precum  și al reprezentanților locali ai Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei.

Caravana Screening TB face parte din cel mai mare proiect de depistare activă a tuberculozei derulat de România în ultimii 30 de ani – proiectul POCU/4.9/225/117426  – “Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente”. Proiectul este finanțat din fonduri europene și implementat la nivel național de către Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” București, cu sprijinul Ministerului Sănătății.

Sălajul este al 17 județ unde ajunge caravana ”Screening TB” de la demararea screening-ului în urmă cu doi ani, după Argeș, Giurgiu, Ilfov, Ialomița, Teleorman, Dâmbovița, Galați, Tulcea, Bacău, Neamț, Iași, Botoșani, Suceava, Satu Mare, Maramureș, Bistrița Năsăud.

“Tuberculoza este o boală gravă, contagioasă, cu transmitere aeriană, iar experiența medicală arată că în spatele fiecărui caz de tuberculoză activă depistat se mai află încă 10 cazuri nediagnosticate. Rolul caravanei este acela de a ajuta populația aflată la risc să aibă acces la serviciile medicale necesare astfel încât depistarea și tratamentul tuberculozei să poată începe cât mai devreme. Tuberculoza se vindecă, dar e nevoie ca să fie diagnosticată la timp și pacientul să beneficieze de tratament complet. Implicarea medicilor de familie, a asistenților medicali comunitari, sprijinul autorităților locale și județene sunt esențiale pentru că numai împreună putem combate răspândirea tuberculozei” , spune medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din București. 

Accesul gratuit la acest serviciu medical asigurat direct în comunitate este o oportunitate majoră pentru localnicii celor 5 comune sălă jene. Având în vedere că pandemia a diminuat drastic accesul în spitale sau în alte cabinete medicale pacienților cu alte suferințe în afara infecției cu SARS-COV-2 , iar diagnosticarea și tratamentul au devenit mult mai dificile de la declanșarea stării de urgență, prezența caravanei Screening TB se dovedește un sprijin real în aceste comunități. Sălăjenii din cele 5 comune au acces la un serviciu gratuit, pentru care nu trebuie să iasă din localitatea de domiciliu, nici să se expună riscurilor pandemice dintr-un spital mare.

Pacienții diagnosticați ulterior cu tuberculoză vor beneficia de serviciile de consiliere și sprijin asigurate de partenerii de la Federația UNOPA. În paralel, Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă – ASPTMR va asigura servicii de suport telefonic pentru pacienții diagnosticați cu tuberculoză ce au situații sociale dificile, astfel încât aceștia să poată urma tratamentul până la vindecare.

Proiectul POCU “Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente”cu implementare la nivel național, are o perioadă de derulare de cinci ani, 2018 – 2023, fiind axat pe prevenirea, screeningul și diagnosticul tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente, într-un grup țintă de 75.010 persoane la nivel național, selectate din grupuri vulnerabile: persoane din comunități rurale, persoane fără adăpost, persoane care suferă de dependență de alcool, droguri sau alte substanțe toxice, respectiv persoane private de libertate sau aflate sub control judiciar.

Proiectul este cofinanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020. Valoarea totală a finanțării nerambursabile este de 68.369.935,23 lei (aproximativ 14,4 milioane de euro). Acest proiect este parte integrantă din Strategia Națională de Control al Tuberculozei.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut