Controale cu privire la transportul de păsări vii pe raza județului

0
616

DSVSA şi structurile MAI vor realiza acţiuni comune de control, inclusiv în trafic, privind transporturile de păsări vii, în contextul în care Centrul Național de Combatere a Bolilor a dispus, la nivelul întregii țării, suspendarea comerțului ambulant pentru toate speciile de păsări, pe fondul apariției unor focare de gripă aviară.

Problema a fost dezbătută miercuri, 12 mai, în cadrul unei întâlniri organizate la Prefectura Sălaj, la care au luat parte prefectul Dari Toma, subprefecţii Andrea Suciu-Ciortea şi Virgil Ţurcaş, reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ), Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ), Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), Oficiului Judeţean de Zootehnie (OJZ) şi primarii comunelor Someş Odorhei şi Surduc.

Directorul DSVSA Sălaj, Mircea Martin, a precizat faptul că, în vederea prevenirii răspândirii gripei aviare, s-au suspendat, începând cu data de 7 mai, pe o perioadă de 30 de zile, organizarea şi desfăşurarea comerţului ambulant cu păsări şi activităţile comerciale cu păsării vii.

În cazul în care vânătorii sau populaţia întâlnesc păsări moarte, trebuie să anunţe de îndată autorităţile, a menționat directorul DSVSA Sălaj.

O altă problemă discutată a fost cea a animalelor domestice lăsate libere pe terenurile unor cetăţeni din comunele Someş Odorhei şi Surduc. În acest caz, s-a convenit identificarea unor soluţii pentru remedierea problemelor, cu implicarea tuturor autorităţilor competente.

UDMR nu e de acord cu măsura impusă de Centrul Național de Combatere a Bolilor

Într-un comunicat de presă, UDMR se poziționează împotriva deciziei de a se suspenda comerțul cu păsări vii pentru 30 de zile și afirmă că nu consideră necesar să fie impuse restricţii suplimentare la nivel naţional, din cauza focarului identificat în localitatea Ungheni, judeţul Mureş.

În opinia formațiunii politice, această măsură va avea consecinţe drastice.

„Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a mers mult mai departe şi a oprit comerţul cu păsări vii din întreaga ţară. Considerăm că a fost luată o decizie pripită, care a adus pierderi financiare uriaşe atât pentru intermediari, cât şi pentru fermele de păsări şi pentru fermele mici. UDMR militează pentru ridicarea măsurilor luate de către Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă în toată ţara şi dorim revenirea la primele restricţii, care sunt suficiente pentru eliminarea focarului”, a declarat Magyar Lorand, vicepreşedintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților

Săptămâna trecută, Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a confirmat prezenţa virusului gripei aviare, serotipul H5N8, la păsările dintr-o exploataţie comercială din localitatea Ungheni, județul Mureș, ferma având un efectiv de 180.000 de capete.

LĂSAȚI UN MESAJ

NOTA: sunt interzise injuriile, incitarile la ura ori violenta, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Publicatia „Graiul Salajului” nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revenind integral autorului comentariului.

Orice persoana care se considera prejudiciata de continutul unui comentariu, are posibilitatea sa solicite stergerea comentariului respectiv, in baza unei cereri in acest sens, transmise pe adresa de email a redactiei, graiulsj@unisys.ro.

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.