Contractele de leasing nu mai sunt titluri executorii

0
362

În 19 aprilie, a intrat în vigoare Legea nr.83/2021 pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr 51/1997 privind operațiunile de leasing și societățile de leasing. Actul normativ aduce modificări importante privind operațiunile de leasing, stabilind faptul că atât contractele de leasing, cât și garanțiile reale nu vor mai fi titluri executorii, dacă utilizatorul beneficiază și de calitatea de consumator. De asemenea, după noile reglementări, utilizatorul va avea un drept de preempțiune la cumpărarea bunului, când acesta a fost restituit.

Mai exact, legea prevede că, în cazul în care utilizatorul consumator nu acoperă rata de leasing pe parcursul a 3 luni consecutive de la scadență, finanțatorul va avea dreptul de a rezilia contractul de leasing. Însă, dacă utilizatorul restituie bunul în termen contractual, eventualele despăgubiri nu mai pot viza decât diferența între totalul sumelor datorate, diminuată cu valoarea obținută prin valorificare, exclusiv TVA, sau după caz, cu valoarea stabilită printr-un raport de evaluare a bunului emis de un evaluator autorizat.

A fost introdus și dreptul de preempțiune al utilizatorului. „În situațiile în care bunul a fost restituit în termenul prevăzut în contract, locatarul/utilizatorul consumator sau un terț cumpărător, propus de acesta în termen de 5 zile de la îndeplinirea obligației de predare, beneficiază de dreptul prioritar la cumpărarea bunului, valabil timp de 30 de zile de la data predării, timp în care poate fi emisă acceptarea fermpă și irevocabilă de cumpărare la un preț cel puțin egal, cu contravaloarea sumelor datorate conform contractului, iar locatarul/utilizatorul consumator are obligația de a credita contul finanțatorului cu diferența necesară până la concurența sumelor datorate, conform contractului de leasing, inclusiv valoarea reziduală, la care se adaugă TVA”, prevede noua formă a legii.

De asemenea, legea stipulează că dovada sumelor datorate în baza contractului de leasing se va face prin facturile emise și neachitate, valoarea de intrare rămasă de achitat până la finele perioadei de leasing, inclusiv valoarea reziduală, cheltuieli cu asigurările bunului, reprezentate de polița de asigurare obligatorie sau facultativă, amenzi de circulație precum și amenzi pentru neplata rovinietei și taxe sau impozite aferente bunului.

În situația neacoperirii ratei de leasing timp de 3 luni de către utilizatorul consumator sau de terțul cumpărător, și în cazul nerespectării condițiilor privind acordarea despăgubirilor, finanțatorul va dispune în mod liber de bun, iar utilizatorul va fi obligat să plătească acestuia despăgubirile corespunzătoare, cu respectarea regulilor de mai sus.

Dacă însă utilizatorul nu restituie bunul în termenul impus de contract, acesta va fi obligat la achitarea către finanțator atât a cheltuelilor efectuate pentru recuperarea bunului, cât și a sumelor efectiv datorate în baza contractului de leasing.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.