februarie 9, 2023

Cont unic pentru plata amenzilor rutiere

Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat legea prin care se aduc modificări cu privire la măsurile de eficientizare a achitării amenzilor contravenţionale. Una dintre cele mai importante modificări ține de crearea unui cont unic, în care se pot plăti amenzile.

”Începând de luni, șoferii amendați contravențional pentru încălcarea regulilor de circulație pot achita amenzile online într-un cont unic, pe baza codului de identificare de pe procesul-verbal. Mai mult de atât, nu va fi necesară trimiterea confirmării plății către organele de poliție. Prin actul normativ inițiat de UDMR, autoritățile locale sunt scutite de perceperea penalităților, dar nu vor pierde sumele aferente. Deși vom putea achita amenzile contravenționale mai ușor, trebuie să respectăm regulile de circulație! Conduceți prudent!”, este mesajul pe care l-a transmis vicepremierul UDMR Kelemen Hunor.

Ce amenzi se pot plăti în contul unic

Legea 282/2021, apărută recent în Monitorul Oficial, vizează modificarea Legii 203/2018 privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenţionale, prin care, printre altele, s-a introdus un cont unic destinat plății amenzilor rutiere, ce va permite șoferilor sancționați să plătească amenzile de oriunde din țară. Legea nouă stabilește că, “dacă agentul constatator constată în acelaşi timp mai multe contravenţii săvârşite de aceeaşi persoană, pentru amenzile prevăzute la alin. (1) (de circulație – n. red.) se încheie un proces-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii distinct de celelalte”, având o serie de evidenţă unică. Astfel, este introdusă o derogare de la OG 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, care prevede că, “dacă o persoana săvârșește mai multe contravenții constatate în același timp de același agent constatator, se încheie un singur proces-verbal”.

Emiterea unui proces-verbal doar pentru contravențiile rutiere e necesară deoarece doar acestea vor putea fi plătite în contul unic, în baza unei serii de evidență, de asemenea, unică, nu și alte amenzi contravenționale. Astfel, cei sancționați pentru încălcarea regulilor de circulație vor putea plăti amenzile de oriunde în contul unic. În acest sens, inițiatorii noii legi subliniază faptul că „se impune instituirea unor norme având ca obiect situația în care, prin același proces-verbal, sunt constatate două sau mai multe contravenții, în același timp, de către același agent constatator, dintre care unele sunt prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 (Codul rutier – n. red.), ce ar trebui achitate în contul unic special constituit, iar altele sunt prevăzute de alte acte normative (…)”.

Totodată, prin Legea 203/2018 a fost modificat termenul în care se poate plăti o amendă contravențională la jumătate din minimul acesteia. Concret, acest termen a crescut considerabil, de la 48 de ore la 15 zile. În plus, plata în 15 zile a jumătate din minimul amenzii a devenit posibilă în mai multe situații.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut