Rezervele de apa sunt suficiente si, daca prognoza meteorologilor se va indeplini, nu vor exista restrictii pentru populatie, industrie sau agricultura in consumul de apa, sustine Administratia nationala „Apele Romane” (ANAR) intr-un comunicat de miercuri.
Totusi, potrivit sursei citate, ANARestimeaza ca, in scenariul cel mai pesimist, se va pune in aplicare „Planul de restrictii si folosire a apei in perioade deficitare”. Acesta presupune o reducere graduala a consumului de apa, dar nu mai mult de 15 la suta fata de normal. In acest posibil scenariu, apa va fi asigurata prioritar pentru populatie, industrie si agricultura, in aceasta ordine, piscicultura si agrementul, celelalte doua ramuri consumatoare de apa, urmand a fi lasate la urma. „Raportat la potentialele efecte socio-economice pe care le-ar produce o astfel de situatie, in ordine, se va asigura cu prioritate resursa de apa necesara pentru populatie, industrie si agricultura. (…) Administratia Nationala «Apele Romane» monitorizeaza permanent volumul de apa stocat in lacurile de acumulare, astfel incat, pentru perioada urmatoare, rezerva de apa garanteaza asigurarea apei brute la valorile normale pentru toti utilizatorii: populatie, industrie, energie, agricultura, piscicultura si agrement”, se precizeaza in comunicatul ANAR.
Institutia mai arata ca, in prezent, regimul hidrologic „inregistreaza valori normale ale debitelor”, astfel ca „in acest moment nu se pune problema aplicarii Planului de restrictii si folosire a apei in perioade deficitare”. „Exista o rezerva suficienta de apa in lacurile de acumulare. Astazi (miercuri, n.r.), in principalele 36 de lacuri de acumulare exista un volum total de 2,84 miliarde de metri cubi de apa, care asigura satisfacerea tuturor folosintelor de apa”, se mai arata in comunicat. ANAR mai precizeaza ca, in prezent, exista apa suficienta pentru a asigura necesarul pentru irigatii.
Consumul de apa ar putea fi restrictionat cu maximum 15%
Articole
OVIS Sălaj – asociația prin care se dezvoltă fermele sălăjenilor. La Meseșenii de Jos s-a deschis un nou abator modern
La Meseșenii de Jos, Asociația Crescătorilor de Ovine și Caprine – OVIS Sălaj a investit aproximativ 100 de mii de euro și a înființat un abator modern, o fermă de ovine și un depozit de lână. Inaugurarea acestei importante realizări a Asociației OVIS Sălaj care vine în sprijinul fermierilor sălăjeni a avut loc săptămâna trecută, joi – 12 septembrie, în prezența dr. Ioan Oleleu, Vicepreședinte al Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), al oficialităților locale…
Mai mult...APIA începe plățile în avans în octombrie
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță că sistemul informatic al agenției este pregătit ca, începând cu data de 16 octombrie 2024, să demareze Campania de plată în avans pentru fermierii care au depus cereri de plată în anul 2024. În Campania 2024, Comisia Europeană și statele membre susțin menținerea derogării cu privire la plata avansului de până la 70 % pentru intervențiile sub formă de plăți directe, și de până la 85 % în…
Mai mult...