ianuarie 29, 2023

Consumatorii vulnerabili pot amâna plata facturilor șase luni

Comisiile economice reunite din Senat au votat luni, în unanimitate, mai multe amendamente aduse OUG 118/2021 privind compensarea facturilor la energie. Printre acestea se numără plafonarea prețului la gaze și energie electrică, posibilitatea consumatorilor vulnerabili de a-și putea amâna cu şase luni plata facturilor, la cerere, precum și faptul că firmele vor beneficia de TVA redus și exceptare de la plata certificatelor verzi și a accizei.

Printre amendamentele propuse de PSD care au fost votate se numără posibilitatea amânării cu şase luni, la cerere, a plăţii facturilor la energie electrică și gaze pentru consumatorii vulnerabili.

Amendamentele aduse de PNL se referă la majorarea sumelor plătite de la bugetul de stat în contul facturilor pentru consumatorii casnici, plafonarea preţului, pentru consumatorii casnici, precum şi exceptarea de la plată a certificatelor verzi, a contribuţiei de cogenerare şi a accizei şi reducerea TVA pentru cei noncasnici la 5 la sută.

Pentru clienţii casnici, se va acorda o compensaţie unitară în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice, şi în valoare de cel mult 33% din valoarea componenţei preţului gazului natural din contractul de furnizare al clientului beneficiar, în cazul gazelor naturale, precizează unul din amendamentele votate.

OUG 118/2021 prevede o compensare de 0,21 lei pe kWh pentru electricitate şi 25% pentru gaze.

Preţurile la energie electrică şi gaze naturale se plafonează, pentru clienţii casnici, la cel mult 1 leu kWh, iar pentru gaze la 0,37 lei/kWh. Plafoanele reprezintă preţul final facturat pentru clientul casnic.

Legea de aprobare a OUG 118/2021 prevede şi o supraimpozitare pentru producătorii de electricitate. Venitul suplimentar realizat de producătorii de energie electrică rezultat din diferenţa dintre preţul de vânzare al energiei electrice şi preţul de 450 lei/MWh se impozitează cu 80%.

Proiectul de lege urmează să fie discutat în plenul Senatului.

1 thought on “Consumatorii vulnerabili pot amâna plata facturilor șase luni

  1. Tembelismul liberal depășește orice imaginație, nemernicii ăștia plafonează gazul la 37 de bani kwh când în iunie era 13 bani. Ticăloșii ăștia trebuie alungați, triplează prețul la gaz și îngheață salariile și pensiile !

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut